Ξέφυγε από κάθε έλεγχο, χθες, η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Μάλιστα, σε κάποια φάση, διεκόπη η συνεδρίαση για μισή ώρα.

 

Σε κάποια άλλη στιγμή, ενώ ήταν στο βήμα και ανέλυε τις θέσεις του για την εργασιακή εφεδρεία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι από κάτω, φώναζαν «αίσχος», ενώ λίγο αργότερα, εργαζόμενος, είπε σε δημοτικό σύμβουλο: «Τι θες ρε μ@λ@κισμένο».

Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο σε ψήφισμά του, τάχθηκε εναντίον της εργασιακής εφεδρείας. Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο δήμος Θεσσαλονίκης, αν του ζητηθεί να στείλει λίστα με εργαζόμενους προς εφεδρεία, θα προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, «οι οριζόντιες περικοπές θέσεων και προσωπικού, που επιβάλλει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αποτελούν προκρούστιες πρακτικές που αποδυναμώνουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης και την εκπλήρωση της αποστολής του προς τους δημότες της Θεσσαλονίκης. Οι πρακτικές αυτές όχι μόνο θα παρεμποδίσουν την σύγχρονη οργάνωση του προσωπικού του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και θα δημιουργήσουν τελικά αντίθετο οικονομικό αποτέλεσμα, για την ίδια την κεντρική κυβέρνηση, από αυτό που επιδιώκει το σχετικό μέτρο».

Ακόμη, θα προτείνει στην ΚΕΔΕ να υιοθετήσει την λύση αυτή και σύσσωμη η ΚΕΔΕ να κάνει παράσταση στην κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπουτάρης κατά… ΕΣΣΔ!

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα “πέρασε” ενώ οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αμφισβήτησαν την δυναμική του, ενώ οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συμμαχίας (ΚΚΕ), ζητούσαν άλλου είδους διατύπωση, που να απορρίπτει την εργασιακή εφεδρεία. Ο δήμαρχος, όμως, υποστήριξε πως δεν μπορεί να παρανομήσει.

Στην αρχή των τοποθετήσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διάβασε ένα κείμενο, στο οποίο χαρακτήριζε “πλήρη κατάπτωση του συνδικαλιστικού κινήματος” την “μπούκα”, όπως την ονόμασε, συνδικαλιστών στο γραφείο του, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση με δημάρχους για το θέμα της επίταξης των απεργών. Είπε πως οι συνδικαλιστές αυτοί έχουν “το βεληνεκές πορτιέρη σε νυχτερινό κατάστημα” και έφθασε ως την.. προ του 1990 εποχή, για να θυμίσει πως “στο ανατολικό μπλοκ ο νόμος δεν ήταν το δίκιο του εργάτη”…

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Ο Κώστας Γκιουλέκας, επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, ζήτησε “καμία απόλυση, καμία εφεδρεία” κι επεσήμανε ότι “αν ιδιωτικοποίηση σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, είμαστε κάθετα αντίθετοι”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Σωτ. Ζαργιανόπουλος, μίλησε για τον νεκρό του ΠΑΜΕ, στα πρόσφατα επεισόδια της Αθήνας και υπογράμμισε πως “ο δήμαρχος πολιτικά δικαίωσε τους δολοφόνους”. Τόνισε δε πως ο κ. Μπουτάρης ήταν “βιομήχανος ως επιχειρηματία,ς βιομήχανος με το Μάνο, βιομήχανος και με τον Παπανδρέου”.

Ο Στ. Παπαθεμελής, επικεφαλής της παράταξης Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένα ψήφισμα δε θα ΄χει επίδραση και χαρακτήρισε την κυβέρνηση “κυβέρνηση ανδρικέλων” για να υπογραμμίσει ότι “όσο η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή Τρόικας δε θα δει ηλίου πρόσωπο”.

Ο Τρ. Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο, με το άρθρο 209, επιτρέπει ακόμη και την πρόσληψη συμβασιούχων με τη… μέρα, για –συνολικά- 135 μεροκάματα ημερησίως και υπογράμμισε πως “αν θέλουμε να τιμήσουμε τις θυσίες του ‘40 δε θα το κάνουμε κουνώντας σημαιάκια”.

Ο Μάκης Στεργίου, επικεφαλής της Εξουσίας Πολιτών, τόνισε: “Καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τους εργαζόμενους”.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” Χρ. Μάτης, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δε γίνονται, ήδη, οι εξοικονομήσεις δαπανών που αναφέρει στο ψήφισμά της η διοίκηση του δήμου και κατήγγειλε ότι, την ίδια στιγμή, προκηρύσσεται θέση διοικητικού υπαλλήλου με σύμβαση δύο μηνών.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τις 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις αισχρό καθεστώς, ωστόσο, αποθάρρυνε την προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί την μεγέθυνση του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων δια της δικαστικής οδού.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε, για άλλη μία φορά, ότι οι 5.000 εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολλοί “για τη δουλειά που κάνουν” και πως στόχος του δήμου είναι να δουλεύει με ελάχιστο προσωπικό και με καλύτερη απόδοση.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, επισήμανε ότι “δεν τίθεται θέμα ταμειακής δυνατότητας του δήμου” και πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και σε γραφειοκρατικά θέματα και θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν οι μισθοί την Πέμπτη.

Ένταση και νεύρα

Στην αρχή, το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ηλίας Μανουσαρίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, είπε πως πρέπει να αλλάξει την απόφασή του και να μην καταθέσει μήνυση σε βάρος του για όσα εκτυλίχτηκαν στο γραφείο του την περασμένη Τρίτη.

«Πρόκειται για κίνηση τρομοκρατική και η τρομοκρατία δεν θα περάσει, δεν μας αγγίζει. Καλούμε τον δήμαρχο να πάρει πίσω τη μήνυση».

Συγκλονιστική δήλωση εργαζομένου

«Έδωσα σε ενεχυροδανειστήριο τα δαχτυλίδια της γυναίκας μου για να πάρω γάλα στο παιδί μου», εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού ΔΣ ο αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να ζητήσει από τη διοίκηση του Δήμου να καταβάλει τις αμοιβές των συμβασιούχων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυόμισι μήνες.