Με…καλλονές θα γεμίσει την Κυριακή το πρωί, το πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη. Μοντέλα με όμορφα μάτια και νάζι θα παρελάσουν για να κριθούν από το κοινό.
Δεν είναι ένας κλασικός διαγωνισμός ομορφιάς, είναι μια εκδήλωση αγάπης για όλα τα σκυλάκια καθαρόαιμα και μη, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, που επιδιώκει να αναδείξει τη διαφορετικότητα και τη γοητεία του κάθε πλάσματος.

Την εκδήλωση διοργανώνει εδώ και 15 χρόνια το ζωοφιλικό σωματείο "Άργος" και συγκεντρώνει περισσότερες από 50 συμμετοχές. Πολλοί είναι και οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, που έρχονται για να θαυμάσουν τα ζωάκια και να περάσουν ένα ευχάριστο πρωινό.
"Η ιδέα μας ξεκίνησε θέλοντας να διοργανώσουμε ένα διαφορετικό είδος "καλλιστείων" όπου δεν θα γίνεται διάκριση σε ημίαιμα και καθαρόαιμα και τα βραβεία θα τα δίνει ο κόσμος και φυσικά θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα", εξήγησε η πρόεδρος του "Άργος", Έφη Δόδουρα.
"Επιλέγουμε αυτήν την εποχή γιατί είναι δροσερή και κατάλληλη τόσο για εμάς, όσο και για τα σκυλιά, τα οποία θέλουμε να διασκεδάσουν και όχι να ταλαιπωρηθούν", πρόσθεσε.
Τα βραβεία χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: "τα πιο όμορφα μάτια", "το πιο χαριτωμένο κουτάβι", "ο πιο καλός μαθητής", "η πιο χαρούμενη ουρά", "η Λαίδη" και "ο Αλήτης".
Πώς βραβεύεις όμως, για παράδειγμα, "την πιο χαρούμενη ουρά"; "Ουσιαστικά, ξεχωρίζει το πιο εκδηλωτικό ζώο και κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις εντολές του "κηδεμόνα" του", διευκρινίζει η κ. Δόδουρα.
"Για να σας δώσω ένα παράδειγμα βραβεύσαμε κάποια στιγμή στην κατηγορία του καλύτερου μαθητή ένα σκυλάκι που είχε μάθει να κάνει με το δικό του τρόπο χούλα χουπ, από τα παιδιά της οικογένειας που το είχαν και έπαιζαν όλη μέρα!", συμπλήρωσε.


Το σκυλάκι στην οικογένεια

Προτού αποφασίσει κάποια οικογένεια να πάρει ένα σκυλάκι πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά και η απόφαση να ληφθεί από όλα τα μέλη. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ζωοφιλικού σωματείου "Άργος", την επιθυμία μας να βάλουμε στη ζωή μας ένα τετράποδο, πρέπει να συνοδεύει η υπευθυνότητα και η επίγνωση ότι θα έχουμε στη φροντίδα μας ένα "μωρό" για 15 με 20 χρόνια.
"Αν στην οικογένεια υπάρχουν ήδη παιδιά θα είναι καλό αυτά να είναι τουλάχιστον 4 με 5 ετών για να έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα σταθούν απέναντι στο ζώο", σημείωσε η κ.Δόδουρα.
Στην περίπτωση ωστόσο, που το ζώο προϋπάρχει, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, θα θέσει εκείνο τα όρια και θα μάθουν να συμβιώνουν οι δυο τους, αρκεί οι ενήλικες να μην "επιπλήττουν" αδίκως το ζώο, όταν εκείνο αντιδρά (όλα αυτά βεβαίως σε ένα πλαίσιο ασφάλειας για το παιδί).
"Πάντως, για ένα παιδί η φροντίδα ενός ζώου είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη, την καλλιέργεια της έννοιας του σεβασμού, της υπευθυνότητας και πάνω από όλα της συντροφικότητας", τόνισε η κ.Δόδουρα.

Το Σωματείο "Άργος"

Το ζωοφιλικό σωματείο "Άργος", αριθμεί περίπου 1000 μέλη. Τα ενεργά, όπως επισημαίνει η πρόεδρός του, Έφη Δόδουρα, είναι πολύ λιγότερα. "Στην Ελλάδα ο εθελοντισμός δεν έχει ακόμη καλλιεργηθεί βαθειά στη συνείδηση των πολιτών. Ακόμη και αν υπάρχει πρόοδος στον εθελοντισμό, στο θέμα των ζώων, που θέλει "γερά νεύρα" και αντοχές, δεν βλέπουμε μεγάλο ζήλο", αναφέρει η κ.Δόδουρα.
Το Σωματείο έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη στείρωση των ζώων. Τα αδέσποτα στειρώνονται και αφήνονται ξανά ελεύθερα. "Σπάνια ένα αδέσποτο θα γίνει επιθετικό. Συνήθως επιθετικά γίνονται τα ζώα που κυριεύονται από τις ορμές τους και σχηματίζουν αγέλες καθοδηγούμενα από τα σεξουαλικά τους ένστικτα. Άρα η στείρωση απαντά και σε αυτό", υπογραμμίζει.
Η διαδικασία της στείρωσης φυσικά δεν είναι ανέξοδη. Το κόστος κυμαίνεται από 100 μέχρι 400 ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου. "Για το λόγο αυτό πρέπει εκτός από τους πολίτες και οι δήμοι να συμβάλουν πιο ενεργά, δημιουργώντας δομές για τη φροντίδα των ζώων, ειδικά τώρα που η οικονομική κατάσταση προκαλεί πολλά εμπόδια", επεσήμανε η κ. Δόδουρα.

Της Νικόλ Καζαντζίδου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ