Επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, αφού οι όγκοι των σκουπιδιών απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία.
Η επείγουσα διάταξη επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση παραπέμπει στις κυρώσεις που ορίζει νόμος του 1940 και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα ακόμη και φυλάκιση.

 
Παράλληλα η Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου έδωσε νέα εντολή της προς την Ελληνική Αστυνομία. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας, ζητά την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους παραβιάζουν τον νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Είναι η τρίτη κατά σειρά παρέμβαση της Εισαγγελίας, μέσα σε λίγες μέρες, για την ασφυκτική κατάσταση που έχει προκληθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας από τη σώρευση των σκουπιδιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διενεργήσει ΕΛ.ΑΣ., η κα Ράικου ζητεί:
- Να εντοπιστούν ποιοι ευθύνονται για την τέλεση των προαναφερόμενων αξιοποίνων πράξεων (μόλυνση περιβάλλοντος και έκθεση σε κίνδυνο), ώστε να εντοπίζονται άμεσα και να συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπει ο νόμος
- Να προσκομιστούν οι εκθέσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ που θέτουν επί τάπητος ζήτημα κινδύνου της δημόσιας υγείας
- Να εξεταστούν υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών
- Να αναζητηθεί αν υπάρχει έκθεση πολιτών που να έχουν προσβληθεί ήδη και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της μη αποκομιδής σκουπιδιών, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαβιβαστούν και σχετικά αποδεικτικά ιατρικά έγγραφα.