Σε αδιέξοδο δείχνει να κατέληξαν οι συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Δημήτρης Αλεξανδρής με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας.
Η σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της που ζητούν την άμεση έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Το θέμα προέκυψε όταν την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργού να ανασταλεί η λειτουργία της σχολής λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων. Το υπουργείο ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης –που δεν έχει αρμοδιότητα- για δοθεί προσωρινή λύση.


Έκτοτε από τον δήμο άρχισαν προσπάθειες να βρεθεί λύση με αποτέλεσμα να γίνει η σημερινή συνάντηση ώστε να δρομολογηθούν λύσεις.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε στον γ.γ. ναυτιλίας ότι διαθέτει τα απογεύματα τις αίθουσες σχολείων της Μηχανιώνας για να αρχίσουν τα μαθήματα της σχολής. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται στη Μηχανιώνα ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του υπουργείου που θα εκτιμήσει πόσες και ποιες αίθουσες θα πρέπει να διαθέσει ο δήμος.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, αφού οι υπεύθυνοι του υπουργείου ζήτησαν από το δήμο να αναλάβει τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών (στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού οι σπουδαστές είναι εσωτερικοί). Μια τέτοια απόφαση ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί από τον δήμαρχο αφού τόσο τα κτίρια όσο και η ακαδημία δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέσει κονδύλια.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την αυτοψία που διενήργησαν μηχανικοί του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης στα 12 κτίρια της σχολής τα δύο κρίθηκαν ακατάλληλα, ένα που επιδέχεται επισκευές χωρίς ωστόσο να λειτουργεί και ένα άλλο που μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τη διενέργεια των επισκευών.
Ήδη το υπουργείο έχει αναθέσει μετά από διαγωνισμό τη μελέτη αποκατάστασης σε εταιρία η οποία έχει χρονικό περιθώριο να την παραδώσει μέχρι τέλος του χρόνου. Αν υπολογιστεί ο χρόνος που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών επισκευής, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η σχολή δεν πρόκειται να λειτουργήσει για φέτος.
Ωστόσο ο δήμαρχος πρότεινε την επίσπευση της μελέτης και να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα κτίρια ώστε μαζί με τις αίθουσες των σχολείων να δώσουν προσωρινή λύση.
Αποτέλεσμα ήταν αν μην ληφθεί απόφαση και να μείνει έτσι στον «αέρα» το θέμα της άρσης της αναστολής λειτουργίας τη σχολής.