Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ*

«Δυο κολασμένους μήνες» μας είχε υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα. Μάλλον δεν θυμάται ότι η Ελληνική κοινωνία έχει ήδη περάσει 2 κολασμένα χρόνια και με την πολιτική που ακολουθεί, θα περάσει άλλες 2 κολασμένες δεκαετίες. Ο δραματικά αυξημένος αριθμός από αυτοκτονίες του τελευταίου 1,5 χρόνου το επιβεβαιώνει άλλωστε.

Ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, παρά τις περικοπές και τα δυσάρεστα μέτρα, θα ήταν «ευχής έργο» να υλοποιηθεί έστω και έτσι. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

- Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από το 16,4% και αγγίζει, αν δεν έχει ξεπεράσει το 25%. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, οι υπόλοιποι υποαπασχολούμενοι ή σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

- Η ύφεση θέλει πολύ δουλειά και αισιοδοξία για να φτάσει το -2,5% το 2012 από το -8% περίπου που είναι σήμερα. Ειδικά τα νέα μέτρα πρόκειται να εξοντώσουν τα νοικοκυριά, να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση, να αυξήσουν την ανεργία, να πολλαπλασιάσουν τα λουκέτα, να αυξήσουν την ανάγκη το κράτος να δαπανήσει για κοινωνικές παροχές.

- Το ΠΔΕ παραμένει συρρικνωμένο, το ΕΣΠΑ εκφυλίζεται, οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται μόνο στα λόγια, τα ΣΔΙΤ έχουν σταματήσει, η αστάθεια στο φορολογικό σύστημα μας και οι έκτακτες εισφορές οδηγούν την οικονομία στην πλήρη παράλυση. Να θυμίσω ότι αρχικά το μνημόνιο προέβλεπε ανάκαμψη από το τέλος του 2011.

- Τα έσοδα για το 2012 προβλέπονται αυξημένα μόνο κατά 3%, παρά τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ακόμα, όμως, και αυτό το 3% είναι πολύ επισφαλές, καθώς έχει πλέον εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

- Στις δαπάνες οι περικοπές, τα «συμμαζέματα», ο «εξορθολογισμός», οι μειώσεις μισθών, οι περικοπές από πολύτεκνους, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, καθώς και οι περικοπές από το Π.Δ.Ε, εξανεμίζονται από την αλματώδη αύξηση των τόκων που πληρώνουμε. Με βάση λοιπόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι δαπάνες θα είναι μειωμένες μόλις 1,1% σε σχέση με το 2011, ενώ μόνο για τόκους θα δώσουμε το 2012 17.900 εκ €, από 12.325 εκ € το 2009, 13.223 εκ € το 2010, 16.300 εκ € το 2011! Δηλαδή 10 δις € περισσότερα για τόκους μέσα σε 3 χρόνια! Όσα δηλαδή υπολογίζει η κυβέρνηση να εισπράξει σε αυτά τα 3 χρόνια από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που βυθίζουν την οικονομία μας στην ύφεση.

- Τέλος το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου. Με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, στο τέλος του 2012 θα φτάσει τα 372 δις ευρώ και ποσοστό 172,7 % του ΑΕΠ από 329 δις και 142% του ΑΕΠ το 2010. Θα έχει δε αυξηθεί περίπου 80 δις ευρώ μέσα σε μια τριετία, παρά την περιοριστική πολιτική που υποτίθεται ακολουθεί η κυβέρνηση. Όλα δε τα ενδεχόμενα οφέλη από το όποιο «κούρεμα» του χρέους με τον μηχανισμό του PSI, θα έχουν εξαλειφθεί από την ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους.

Συμπερασματικά το προσχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα προσωρινό πόνημα ωραιοποίησης της κατάστασης για να λάβει την έκτη δόση και για ακόμα μία φορά να εκβιάσει την κοινωνία με το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Δεν ξέρω αν θα τον εφαρμόσει η ίδια, έχω έντονες επιφυλάξεις ακόμα και αν θα προλάβει να τον ψηφίσει η ίδια. Είμαι, όμως, απολύτως σίγουρος ότι τα νούμερα του προσχεδίου αυτού, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Σύντομα θα τροποποιηθούν με νέα μέτρα ή από μία νέα κυβέρνηση.


* Ο Θ. Καράογλου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο http://taxalia.blogspot.com