mardas_01Του Δ. ΜΑΡΔΑ

(Απαντήσεις σε σχόλια που αναρτήθηκαν σε διάφορα portals & Blogs) Η θέση που αναπτύχθηκε: Αν συγκρίνουμε το φιλέτο των 6.500 στρεμμάτων του οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου «Ελληνικό» με την έκταση των 1.950 στρεμμάτων του Πριγκιπάτου του Μονακό, εύκολα θα διαπιστώναμε  τη δυναμική που έχει το δικό μας «Πριγκιπάτο», που πρόκειται να πουληθεί μόλις…

6 δις ευρώ, όταν 1.950 στρέμματα δημιουργούν πλούτο 6,6 δις δολαρίων ετησίως! (Bλ όλο το κείμενο facebook Dimitris Mardas-Prof ή στο Google με τις λέξεις κλειδιά: Μάρδας Δημήτρης, Ελληνικό vs Πριγκιπάτο)

Απάντηση σε αρκετά σχόλια καθώς το άρθρο προκάλεσε το ενδιαφέρον αναγνωστών:

  • Ως προς τις δραστηριότητες που προτείνονται να αναπτυχθούν στο «Ελληνικό», στο κείμενο που έχει σταλεί δεν σημειώνεται πουθενά η εγκατάσταση casino και δεν προτείνεται.

  • Ως προς την ανάπτυξη χώρων πολιτισμού, φυσικά συμφωνούμε και εμμέσως προτείνεται (στην πρόταση για άλλες μορφές διασκέδασης). Ο πολιτισμός δεν εξαιρείται των δράσεων που εντάσσονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράγει πάντοτε εισοδήματα και πλούτο όπως και φοροδιαφυγή!

  • Ως προς το φορολογικό καθεστώς αναφερόμαστε σε ένα ελκυστικό (ανταγωνιστικό) φορολογικό καθεστώς για τα εφοπλιστικά γραφεία και τα γραφεία logistics και όχι σε καθεστώς μηδενικής φορολογίας.

  • Ως προς τη φύση και τα πάρκα, σε δυο μέρη του άρθρου τονίζεται η αναγκαιότητα ισορροπίας ανάμεσα στη φύση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και φυσικά αυτό είναι εφικτό σε τόσες χιλιάδες στρέμματα.. Ως προς τα σχόλια για το ζωολογικό κήπο, γιατί μην γίνει ένας ζωολογικός κήπος μέσα σε ένα πάρκο, όπου εκεί θα αναπτύσσονται δραστηριότητες για τα παιδία;

  • Ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης ενός τέτοιου έργου. Δε θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Ήδη τον ανακάλυψε το πριγκιπάτο του Μονακό και η Σιγκαπούρη πριν από εμάς. Άρα αντιγράφουμε ότι βέλτιστες πρακτικές υπάρχουν και μια γνώση που δε θεωρείται πια τόσο καινοτόμα. Οπότε, πόσο χρόνο χρειάζεται για να αρχίσει να αποδίδει το όλο εγχείρημα. Αν ακολουθήσουμε την αναπτυξιακή κουλτούρα της χώρας και τους χρόνους που τη συνοδεύουν τότε τα 100 χρόνια είναι λίγα. Αν όχι –μη ξεχνάμε ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση– ένα ομόλογο 30 ετών με εγγύηση τις νέες εγκαταστάσεις στο «Ελληνικό» μπορεί να αποδίδει στο πέρας του ανωτέρω χρόνου. Ως προς το ομόλογο και το ύψος του, εδώ βέβαια χρειάζεται  μια σοβαρή μελέτη. Με τους πρώτους υπολογισμούς που κάναμε μια ομάδα ατόμων, θεωρούμε ότι το ύψος της ονομαστικής αξίας του ανωτέρω ομολόγου θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 90 δις ευρώ.