orlan_01Βιντεοσκοπημένες performances της Γαλλίδας Orlan από το παρελθόν θα προβάλλονται από σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, η... οποία εντάσσεται στην 3η Biennale, θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η Γαλλίδα καλλιτέχνης στις 18:00 θα βρεθεί στο Μέγαρο για να παρουσιάσει το έργο της και να συζητήσει με τη διευθύντρια της Μπιενάλε, Κατερίνα Κοσκινά.

Ποια είναι η Orlan

H Orlan είναι μία “περφόρμανς άρτιστ”, η οποία χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα στα έργα της. Είναι η μόνη καλλιτέχνιδα που δουλεύει με αυτόν τον τρόπο το σώμα της, θέτοντας, ουσιαστικά, ερωτήματα στο φιλότεχνο κοινό γι αυτό.

orlan_devil_01

Εμφανίζεται πότε ως Αγία, πότε ως Διάβολος (φωτογραφία πάνω). Ξεκίνησε αυτήν την πορεία το 1971, όταν αυτοβαπτίστηκε Αγία Ορλάν και συνεχίζει ως σήμερα.

Είναι εκπρόσωπος της λεγόμενης “σαρκικής τέχνης” (carnal art), καθώς χρησιμοποιεί το σώμα της ως καμβά. Υποβάλει τον εαυτό της σε σειρά πλαστικών εγχειρήσεων, τις οποίες μαγνητοσκοπεί και κατά τη διάρκεια των οποίων, συζητά με το κοινό της. Γιατί; Επειδή, όπως λέει η ίδια “η τέχνη της δεν είναι κατά των αισθητικών επεμβάσεων, αλλά κατά των προτύπων που αυτές προωθούν”…

Τουλάχιστον αμφισβητούμενη…

Δείτε μια συνέντευξή της για τον Γκάρντιαν και βγάλτε συμπέρασμα: