4mikrasiatesΕκδήλωση Εθνικής Μνήμης για τα 1.500.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά), από την …

Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων (Π.Ο.Μ.Σ.) επ’ ευκαιρία της επετείου των 89 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Μ.Σ., κ. Ευθύμιος Ν. Αρζόγλου, θα δώσει ομιλία με θέμα: «Η μία, ενιαία και αδιαίρετη Γενοκτονία». Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία θα βραβεύσει τον κ. Παναγιώτη Γιαϊλατζόγλου. Η βραδιά θα κλείσει με μικρασιατικό ρεπερτόριο μνήμης από τη χορωδία της Ενώσεως Σμυρναίων Μικρασιατών Β.Ε. (Ε.Σ.Μ.Β.Ε.) με χοράρχη τον Γιάννη Κούκα και ακορντεονίστα τον Γιάννη Γιαννουπλάκη. Το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης θα παραχωρηθεί από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Στις 18/9 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στον ανδριάντα του νεοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τους εκπροσώπους των Προσφυγικών Οργανώσεων και των φορέων της πόλης μας. Τέλος, θα γίνει επίδοση ψηφίσματος στο Τουρκικό Προξενείο από το προεδρείο της Π.Ο.Μ.Σ. για την αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Τουρκικό Κράτος και τους Διεθνείς Οργανισμούς της Γενοκτονίας του 1.500.000 Ελληνισμού της Ανατολής.