Ξαναζήτησε εκλογές, με καθαρή λαϊκή εντολή, από τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, όλα επικεντρώθηκαν στα οικονομικά.

 

Γενικά η συνέντευξη ήταν ένα κατηγορώ κατά της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην ατμομηχανή της οικονομίας, όπως έχει ονομασθεί ο οικοδομικός κλάδος, είπε πως “η πολιτική της κυβέρνησης σκοτώνει την οικοδομή”. Σε άλλο σημείο τόνισε πως “η κυβέρνηση είναι ανίκανη να πιάσει τους στόχους της”.

Ήταν επίθεση και κατά προσώπων (“ο κ. Βενιζέλος άλλα μας είπε για το χαράτσι στην αρχή κι άλλα στο τέλος, πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα με την τρόικα, που μας είχε πει ότι έχει βάλει, πια, πάτο στο βαρέλι. Τώρα που πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος…”, τόνισε), με την διευκρίνιση: “Διαψεύδεται όλη η κυβέρνηση. Δεν έχω τίποτα με τον κ. Βενιζέλο. Για μένα όλοι είναι υπεύθυνοι”.

Τον ρώτησαν αν θα καταργήσει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και απάντησε: “Έχω διαφορετική φιλοσοφία. Δεν είπα να μην πληρώσει κανείς. Ο νόμος νόμος, αλλά η πραγματικότητα πραγματικότητα. Δε θα πιάσουν το στόχο.Αν πω ‘είμαι υπέρ’ θα βρει τα λεφτά ο κόσμος να πληρώσει”;

Έκανε λόγο για “φιάσκο με την ΕΤΑΚ του 2009 και το τέλος ακινήτων του 11 και 12, που ξεχάστηκε να εισπραχθεί άλλο 1,5 δισ.”…

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπογράμμισε πως “το σημαντικό είναι όταν ο κόσμος περνάει θυσίες να υπάρχει αποτέλεσμα. Διαφορετικά σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική”.

Θέμα συνεργασιών: Απορρίπτεται

Όταν τον ρώτησαν για την περίπτωση συνεργασιών, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως “το πρόβλημα είναι πολιτικό, δεν είναι πρόβλημα προσώπων. Έχω άλλη άποψη και νοοτροπία άσκησης πολιτικής. Εγώ διαπραγματεύομαι, το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί, γιατί ζει μια υπαρξιακή κρίση”.

Όταν ρωτήθηκε για τον δημόσιο τομέα, επανέφερε το θέμα στις συνεργασίες και θύμισε το θρίλερ του περασμένου Ιουνίου: “Κι έρχεται τον Ιούνιο(σ.σ. ο πρωθυπουργός) και λέει να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Και λέω ‘ναι, την κάνουμε’. Και πριν περάσει η μέρα αυτοί το είχαν αρνηθεί. Για ποιον λόγο; Δεν το γνωρίζω. Έτσι που ήρθαν τα πράγματα πια, υπηρετούμε δυο διαφορετικές αντιλήψεις κι οι λύσεις πρέπει να ‘ναι καθαρές. Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου που είναι, αυτήν την ώρα, καθαρές λύσεις κι εκλογές.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, για τυχόν συνεργασίες με ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία, είπε πως “ο χώρος της κεντροδεξιάς στον τόπο μας καλύπτεται απόλυτα από τη ΝΔ. Και η επίκληση μόνο του όρου κεντροδεξιός από ορισμένους, δεν τους κατατάσσει αυτόματα στην παράταξή μας. Ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι που συμπορεύονται στην κυβέρνηση και δημιουργούν τις συμμαχίες των προθύμων. Και μιλάω για τα βασικά θέματα πολιτικής. Η κεντροδεξιά που πιστεύουμε δεν είναι ούτε μονοκατοικία, ούτε πολυκατοικία, ούτε η καλύβα του καραγκιόζη. Είναι μια σταυροφορία που χωράει όλους τους Έλληνες εκτός από τους λαϊκιστές και τους καιροσκόπους”.

Ειδικά για την Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως “έχει κάνει τις επιλογές της”, ενώ δεν κάλυψε τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη! “Για τον κ. Ρουσόπουλο και κ. Βουλγαράκη ήταν οι συμπεριφορές τους που προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα και ισχύουν αυτά που ισχύουν τώρα”, τόνισε.

Αντίθετα, κάλυψε τους κ.κ. Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο (τον πρώτο μάλλον…  μερικώς, αντίθετα από τον δεύτερο). Για τον κ. Ψωμιάδη είπε πως “το διοικητικό μέτρο της παύσης ήταν δυσανάλογα βαρύ για κάποιον ο οποίος είχε εκλεγεί πρόσφατα από τον ελληνικό λαό”, ενώ για τον κ. Παπαγεωργόπουλο πως “είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.

Δημόσιος Τομέας και Ιδιωτικοποιήσεις

“Είπαμε να καταργήσουμε τα προνόμια τύπου Φωτόπουλου” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ –και το όνομα του αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ ακούστηκε κι άλλες φορές.

Τον διαφοροποίησε από τον πρόεδρο των ταξιτζήδων, τον οποίο, πάντως, δεν κάλυψε για τις δηλώσεις του κατά βουλευτών. “Ο Φωτόπουλος είναι ΔΕΚΟ, ο Λυμπερόπουλος είναι ιδιοκτήτης ταξί. Είναι σημαντική διαφορά. Ο ένας είναι στο χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση κι ο άλλος είναι επιχειρηματίας. Καταλαβαίνω κα την απόγνωση και την απογοήτευση, όμως, όταν πλήττεται το συμφέρον το εθνικό, δεν είναι για μας αποδεκτά”, είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε για τον κ. Λυμπερόπουλο:

“Τέτοιες δηλώσεις είναι απολύτως καταδικαστέες”.

Στο θέμα του δημοσίου εξακόντισε, εκ νέου, βέλη κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως “το ΠΑΣΟΚ, ubi et orbi, λέει ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει. Την ίδια ώρα αυτοί διορίζουν 20.000 άτομα από την πίσω πόρτα”.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων υποστήριξε πως όταν παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, “η αποτίμηση αποκρατικοποίησης ήταν 7,8 δισ. και τώρα έχει φθάσει στο 3,4. Όταν τους φωνάζαμε να προχωρήσουν, πέρσι, σε αποκρατικοποιήσεις, αν πουλάγαμε το 10% του ΟΤΕ, αντί να πάρουμε 390 εκ που πήραμε τώρα, θα παίρναμε 580 εκ.”, υποστήριξε.

Χαρακτήρισε, πάλι, “γονατογραφία” το νομοσχέδιο Ραγκούση για τα κλειστά επαγγέλματα. Κι έκανε λόγο για “προχειρότητες, ή –ίσως- σκοπιμότητες, πάντως, σίγουρα προχειρότητες”.

Ξανά το θέμα εξεταστικής επιτροπής

Ό κ. Σαμαράς προσπάθησε να εμφανιστεί κάθετος σε θέματα διαφάνειας. “Για να κατηγορήσω κάποιον, πρέπει να ‘χω ντοκουμέντα”, είπε αρχικά, για να προσθέσει: “Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Τι, ακριβώς, συνέβη, από την εποχή που η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ στα σπρεντς στις 130 μονάδες και σήμερα φθάσαμε στις δύο χιλιάδες τόσες; Ο λαός πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2009”.

Ίσως αυτή να ήταν η πιο σημαντική δήλωση της συνέντευξης Τύπου, αφού, για πρώτη φορά ακουγόταν από πολιτικό ότι υπάρχει περίπτωση να “πειράχθηκαν” οι αριθμοί εις βάρος της χώρας!

“Αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης της αλήθειας, η ΝΔ θα είναι αμείλικτη”, τόνισε.

Όσον αφορά τις παλιές υποθέσεις, παραδέχτηκε πως “ένα κομμάτι το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Και θα είναι από τα πρώτα πράγματα τα οποία θα κάνουμε. Δηλαδή το πόθεν έσχες. Αν κάποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι, θα φανεί. Εμείς το προτείναμε ξεκάθαρα στον κ. Παπανδρέου και μέχρι στιγμής σιωπή. Όποιος έχει γίνει υφυπουργός, υπουργός, πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, δε θα δεχτούμε ως ικανοποιητικό το πόθεν έσχες που κατατέθηκε ως σήμερα”.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως, στο “πόθεν έσχες” που προτείνει η ΝΔ., την έρευνα θα την κάνει η Δικαιοσύνη. “Κι εκεί που θα υπάρχει απόκλιση, θα υπάρξει και καταγγελία. Είναι κάτι που θα το κάνουμε αμέσως”, υποσχέθηκε.

Όσο για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της Ζίμενς και των υποβρυχίων, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Όταν το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το ντουλάπι με τους σκελετούς, οι σκελετοί ήταν πράσινοι”.

Κάτω τα χέρια από τους υπαλλήλους

Μιλώντας για την εργασιακή εφεδρεία, έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: “Μην τολμήσει να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού με πολιτικά κριτήρια. Από τη ΝΔ δεν υπάρχει τέτοια νοοτροπία ρεβανσισμού. Δεν μας πάει. Αλλά επαναλαμβάνω: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση. Δεν είναι πιόνια της οι υπάλληλοι”!

Τα σενάρια της πεντάρας

Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι “πρωθυπουργός της Δραχμής”, ξεκαθάρισε:

“Κανένας από τη ΝΔ δεν έχει μιλήσει για δραχμή –κι αυτά είναι δικαιολογίες της πεντάρας. Αισθάνομαι ότι ο κόσμος όλα αυτά τα παρακολουθεί πολύ καλύτερα από εμάς και ξέρει ποιες δευτεροβάθμιες εξισώσεις παίζονται στα παρασκήνια. Τη μηλιά με τα μήλα πετροβολάνε”!

Επανέφερε θέμα ΑΟΖ λέγοντας πως “χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Σήμερα θα ήμασταν μαζί με την Κύπρο και με τους πολύτιμους συμμάχους τους. Η ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε ένα κέντρο με υδρογονάνθρακες, που θα μας σώσει από πολλά οικονομικά προβλήματα”.

Η Τουρκία και τα Σκόπια

“Ντελίριο προκλησεων σε βάρος της Κύπρου” χαρακτήρισε τα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, “αυτό γίνεται γιατί η Κύπρος πρόκειται να έχει το β εξάμηνο του 12 την προεδρία στην ΕΕ και δεν μπορεί να διανοηθεί η Τουρκία πως η Κύπρος θα ‘χει την προεδρία, ενώ η Τουρκία δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως μέλος της Ε.Ε.”.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς “είναι λάθος η Τουρκία να θέλει να παίζει το ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης σε βάρος της ασφάλειας της περιοχής”. Πρόσθεσε πως είναι “απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες στο οικόπεδο 12”.

Όσο για τα Σκόπια, είπε: “Διαβάζοντας τα όσα συμβαίνουν με Σκόπια αισθάνομαι πως ο εθνικισμός του Γκρουέφσκι θυμίζει Ευρώπη του μεσοπολέμου. Γέμισε τη χώρα του αγάλματα και χλαμύδες για μια ιστορία που δεν του ανήκει. Μία ονομασία για κάθε χρήση. Σε αυτό δεν έχετε ακούσει τα Σκόπια να συμφωνούν. Μακεδονία του Βαρδάρη θα σήμαινε ‘οι ελεύθεροι εμείς, που θα ελευθερώσουμε τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Μακεδονία του Αιγαίου’. Αλλά επί υποθετικών θεμάτων δεν έχει έννοια να μιλάει κανείς”.

Η σιωπή του Καραμανλή

Όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε και για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Όπως είπε, “είναι πολύτιμη η εμπειρία ενός πρωθυπουργού τόσων ετών όπως του κ. Κώστα Καραμανλή”.

Τον ρώτησαν για τη σιωπή του κ. Καραμανλή και τις σχέσεις τους, κι απάντησε πως “για το πότε πρέπει να μιλήσει ο τέως πρωθυπουργός, είναι δικό του θέμα. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές”.

Λίγο αργότερα, ο κ. Σαμαράς τάσσονταν υπέρ:

  • Θέσπισης χρόνου στη θητεία υπουργών και βουλευτών.
  • Αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα
  • Συγχώνευσης υπουργείων, αλά και δημιουργίας τριών ανεξάρτητων: Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης.
  • Επιστροφή των κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα, χωρίς ποινές.
  • Αλλαγή στο Δουβλίνο 2 και την πολιτική περί λαθρομετανάστευσης.
  • Αφαίρεση γραφειοκρατικών διεργασιών από την Ελληνική Αστυνομία, με την ανάθεση αυτών των εργασιών σε δημοσίους υπαλλήλους μέσω των μετατάξεων.

 

Εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ΝΔ θα έχει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, επειδή “αυτό λένε τα μάτια του κόσμου, γιατί εγώ τους βλέπω, τους παρακολουθώ, γιατί γυρνάω έξω. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν το πρόβλημα και έχουν ξεχάσει τον κόσμο”.

Το πάρτι των ΜΚΟ

“Το πάρτι των ΜΚΟ θα λήξει”, δεσμεύτηκε σε κάποια άλλη στιγμή. Όπως ειπε, δεν έχει σημασία ποιος το ‘κανε και πώς το ‘κανε, αλλά “είναι γεγονός που αποκαλύφθηκε πως οι ΜΚΟ είχαν στήσει ένα παιχνίδι με βουλευτικά γραφεία. Αν δεν κάνω λάθος, από τα περίπου 190 εκ της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας, τα 10 εκ θα πήγαιναν για μεσιτικά. Σε αυτούς οι οποίοι θα αναλάμβαναν να στήσουν το πάρτι. Η κυβέρνηση οφείλει να βγάλει απέξω τις ΜΚΟ με ό,τι έχει να κάνει με ΑΣΕΠ. Για μένα απαιτείται αξιοκρατία. Για το σύνολο των ΜΚΟ, πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται δημόσια ανάρτηση πριν διατεθούν τα κονδύλια”.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που γίνονταν στην Αθήνα, παράλληλα με τη δική του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, είπε πως δεν είναι “οπαδός του πανικού. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να πανικοβληθούμε για τις συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός με οποιονδήποτε”.