pop_corn_01Σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα αναφορικά με την υπερ-κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, των λεγόμενων «junk food» κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι …

οι άνθρωποι δεν συνεχίζουν να τα καταναλώνουν επειδή έχουν καλύτερη γεύση. Αντίθετα βρήκαν ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και αν συνδέσουν ένα συγκεκριμένο μέρος με ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, όπως για παράδειγμα το σινεμά με τα ποπ κορν, τότε θα συνεχίσουν να τρώνε τα ποπ κορν μέσα στο σινεμά ακόμη και αν αυτά είναι μπαγιάτικα!

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Wendy Wood από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, «οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καταναλωτική τους συμπεριφορά επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από το πόσο νόστιμο είναι το φαγητό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα κρύα, μπαγιάτικα ποπ κορν. Όμως εάν δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια, παύει να μας νοιάζει εάν το φαγητό έχει καλή γεύση. Θα φάμε ακριβώς την ίδια ποσότητα, ανεξάρτητα από το αν είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας David Neal δήλωσε: Όταν τρώμε επαναλαμβανόμενα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ο εγκέφαλός μας συσχετίζει αυτό το τρόφιμο με αυτό το περιβάλλον και μας κάνει να συνεχίζουμε να τρώμε για όσο διάστημα βρισκόμαστε εκεί.

Καμιά φορά, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και χρειάζεται να «ξεγελάσουμε» το μυαλό μας, ελέγχοντας το περιβάλλον, τονίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες ζητώντας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα να φάνε ποπ κορν με το χέρι που δεν ήταν το «καλό» τους. Αυτό τους έκανε να αρχίσουν να προσέχουν περισσότερο αυτό που έτρωγαν και να μην συνεχίζουν να τρώνε μπαγιάτικο ποπ κορν! Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό είναι ένα καλό τρικ για να σταματήσουμε να υπερκαταναλώνουμε ανθυγιεινά τρόφιμα: Απλά μπορούμε να αλλάξουμε χέρι!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin