venizelos-thumb-largeΈνα φιλόδοξο σχέδιο διαρθρωτικών ρυθμίσεων ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μόνον που δεν είχε το παραμικρό νέο στοιχείο από όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς…

 

Μοναδική αλλαγή στα όσα έχουμε ακούσει κατά καιρούς, η… ταχύτητα. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως οργανισμοί του δημοσίου θα κλείσουν μέσα στο 2011.

Κατά τα λοιπά, ακούσαμε, πάλι, για βαρέα και ανθυγιεινά, για κλειστά επαγγέλματα, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου (η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων έχει δύο χρόνια που έγινε) κι άλλα που έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν. Τα ξανακούσαμε. Θα τα δούμε να γίνονται πράξη; Κι αν ναι, με τι τίμημα για τον απλό εργαζόμενο;

”Τώρα είναι η ευκαιρία, μέσα στην κρίση, να αποκτήσουμε εθνική ανταγωνιστικότητα. Να βγούμε από την κρίση ανακαταλαμβάνοντας τη θέση που μας ανήκει”, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι “αν δεν αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας του κράτους θα μείνουμε καθηλωμένοι, δε θα δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία που είχαν οι δικές μας γενιές. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ιστορική αδικία στον τόπο αυτό. Ως τώρα η κάθε γενιά είχε τη σιγουριά πως θα έχει ίσες και περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν το ΄χει νέα γενιά”, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ε.Ε.

Όπως είπε, πρέπει “να δώσουμε στο Έλληνα πολίτη να νοιώσει ξανά υπερήφανος” και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ένα πρόβλημα της ΕΕ αλλά μια ισότιμη ανταγωνιστική χώρα που έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το έλλειμμα. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αν δεν εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές”.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναγκαζόμαστε να δανειστούμε πολύ μεγάλα ποσά και άρα πρέπει να συμφωνούμε μαζί με τους δανειστές μας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. “Αυτοί έχουν αναλάβει μα μας βοηθήσουν ώστε το χρέος να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, εμείς να μετατρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα το έλλειμμα”, είπε.

Όσο για τις αλλαγές, υπογράμμισε πως “δε μας επιβάλλονται από έξω. Είναι υπαρξιακή ανάγκη της χώρας”.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε “οριστικές και αμετάκλητες” τις εξής αποφάσεις:

  • Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε, έχει και ταμειακό σκέλος (πρέπει να συγκεντρώσουμε 5 δισ ως το 2011 και 28 ως το 2014). Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα αφορά την επέκταση άδειας  του ΟΠΑΠ, τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ, την επέκταση της σύμβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, τη νέα παραχώρηση συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, αλλά και τα ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές αρχίζουν… αύριο!
  • Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης φορέων δημόσιου τομέα(αν και υπάρχει περιθώριο να εφαρμοστεί σε 9 μήνες, αποφασίστηκε να γίνει τώρα αμέσως για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία). Η κυβέρνηση προχωρά σε καταργήσεις, συρρικνώσεις και συγχωνεύσεις (ο υπουργός χαρακτήρισε “πολύ καλό παράδειγμα” τις εξαγγελίες Μόσιαλου για την ΕΡΤ. Αναδιαρθρώνονται, μεταξύ άλλων, ΚΕΔ ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ. Θέμις Κατασκευαστική.
  • Άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.Το ΑΣΕΠ θα προσλάβει εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού, που θα σχηματίσουν τον κατάλογο πλεονάζοντος προσωπικού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος πρόκειται για πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης θα γίνει επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του πλεονάζοντος προσωπικού. Θα βρεθεί τρόπος να συνταξιοδοτηθούν όσοι βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, ή να αξιοποιηθούν με  μερική απασχόληση ή σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα θα γίνει αναδιάταξη προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
  • Άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με αξιοποίηση του θεσμού ειδικής σύμβασης, την ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών, με ενιαίο τομέα φόρων και εισφορών με επίκεντρο το ΚΕΠΥΟ/
  • Αλλαγές στη φορολογία, όπου άλλη θα είναι η μεταχείριση επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο κι άλλη στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
  • Κλείσιμο όλων των κενών που έχουν μείνει σε σχέση με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
  • Αλλαγές στο χώρο δημόσιας διοίκησης και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παραμένει η αναλογία προσλήψεων 1 προς 10. Μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, προωθείται εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών.
  • Αλλαγές στο εθνικό φορολογικό σύστημα(“Είμαστε στη φάση της κατάρτισης του προσχεδίου. Θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες ή ορισμένες συγκρούσεις με την κοινή λογική. Θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με την φορολογική”, τόνισε ο υπουργός). Πάντως, ο κ. Βενιζέλος έθεσε την προϋπόθεση ύπαρξης μηχανισμού ύπαρξης ΦΠΑ (“διαφορετικά θα είμαστε μόνιμα εγκλωβισμένοι στην άνιση μάχη φορολογίας κατά φοροδιαφυγής”, είπε).
  • Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Προωθείται το ενιαίο μισθολόγιο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Θεσμοθέτηση του πριμ παραγωγικότητας.

“Υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Το μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων θα αρχίσει να λειτουργεί. Όποιος φορέας δε δηλώνει τις δαπάνες του θα παύει να χρηματοδοτείται”, είπε ο κ. Βενιζέλος και προανήγγειλε, ουσιαστικά, βροχή ανακοινώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ζήτησε συναίνεση και συστράτευση

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τις δαπάνες δημοσίου, στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω ανεργίας. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές “θα γίνουν με ένα νομοθέτημα”.

Ο κ. Βενιζέλος έστειλε άλλα δύο μηνύματα. Ένα προς την αντιπολίτευση (“εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία της συστράτευσης και της συναίνεσης”, είπε) κι ένα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αλλαγές θα περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος). Δικαιολόγησε, δε, την ανάγκη των αλλαγών, λέγοντας:

“Σηκώνουμε πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών. Εάν δε διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα μπρος δε θα βγάλουμε το κεφάλι μας μέσα από το νερό. Δεν μπορούμε να είμαστε μέσα σε μία περιδίνηση συνεχώς. Τώρα θα πάμε μπροστά”.