arxaiologia_anaskafes_01Ενιαίο ψηφιακό σύστημα, που δημιουργήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κωνσταντίνο Κωτσάκη, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην…

αρχαιολογική έρευνα της Ελλάδας, με στόχο τη διαχείριση του συνόλου των δεδομένων των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε αρχικά στην πανεπιστημιακή ανασκαφή των Παλιαμπέλων Κολινδρού και εφαρμόζει τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) σε συνδυασμό με τρισδιάστατη φωτογραμμετρία και λεπτομερείς ψηφιακές βάσεις δεδομένων.

Παράλληλα, παράγει με εύκολο τρόπο τρισδιάστατες εικόνες της ανασκαφής, στις οποίες συνδυάζει σχεδιαστικές αποτυπώσεις, τη θέση των ευρημάτων και ψηφιακή φωτογραφία.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σύστημα «μειώνει δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας και την ίδια στιγμή βελτιώνει κατακόρυφα την ακρίβεια και την ποιότητα της τεκμηρίωσης», πλεονεκτήματα σημαντικά, ιδιαίτερα για τις σωστικές ανασκαφές, που αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο των ανασκαφών στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στο περίπτερο 13 (Stand 79) της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., στην 76η ΔΕΘ από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011.