cyprus_aoz_npa_coverage_01Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 με την επωνυμία "Αφροδίτη", στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Με την έναρξη της γεώτρησης, η Λευκωσία. σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ήδη, στην περιοχή έχει στηθεί η πλατφόρμα "Όμηρος" της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington). Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου, τύπου Bell 412, από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy , το οποίο θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα.

Με την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας, πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν χθες να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας. "Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.