kirizoglou_mpoutaris_01Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ και του Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, εκλεγμένου με τη Νέα Δημοκρατία, για τις αρχαιρεσίες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

 

“Υπό καθεστώς ωμών και διαρκών παρεμβάσεων του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και υποψηφίου για το ΔΣ της ΠΕΔ με το ψηφοδέλτιο της παράταξης που έχει την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κ.Ι.Μπουτάρη” τελούν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτό υποστηρίζει ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι εκλογές από τη Γ.Σ., θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 19/9/11, τελούν .

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κυρίζογλου, το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” πίεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να διανείμει τα ψηφοδέλτια στους υποψήφιους συνδυασμούς πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έτσι, οι αντίπαλοι θα γνωρίζουν ποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι και, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, έτσι υπάρχει περίπτωση “να ασκηθούν πιέσεις, εκβιασμοί και παρεμβάσεις” προς τους υποψηφίους. Η άποψη του κ. Κυρίζογλου είναι πως τα ψηφοδέλτια θα έπρεπε να δοθούν απευθείας στην εφορευτική επιτροπή, για τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα.

“Άλλαξε απόφαση ο Μπουτάρης”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, “ύστερα από συζήτηση και αφού έλαβε  υπόψη τις απόψεις όλων των υποψήφιων συνδυασμών ο κ. Ι.Μπουτάρης μας διαβεβαίωσε ότι τελικώς τα ψηφοδέλτια θα παραδοθούν στην Εφορευτική Επιτροπή από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων της ΤΕΔΚ Ν.Θ. τη μέρα των εκλογών. Μάλιστα δε την Παρασκευή 16/9/11  έδωσε σχετική εντολή στις υπηρεσίες της ΤΕΔΚ Ν.Θ. Στη συνέχεια όμως, χθες Σάββατο 17/9/11, ο πρόεδρος της Γ.Σ. υπέκυψε στις πιέσεις που του άσκησε το «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Αγνόησε την άποψη όλων των άλλων συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές της ΠΕΔ ΚΜ, άλλαξε άποψη τελείως αντιδεοντολογικά και παρενέβη με τρόπο αντιδημοκρατικό και παράνομο, δίνοντας προφορική εντολή στις υπηρεσίες της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση κι εκτύπωση των ψηφοδελτίων σύμφωνα με το Π.Δ. 75/11 και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια στους υποψήφιους συνδυασμούς πριν από τις εκλογές και όχι στην Εφορευτική Επιτροπή κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας”.

“Εκβιάζονται οι συμμετέχοντες”

Ο κ. Κυρίζογλου υπογραμμίζει πως έτσι, εκτός από την άσκηση πιέσεων και απειλών, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας κι εκβιάζονται οι συμμετέχοντες “με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών”.

Κατηγορεί, δε, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι σκοπιμότητά του “δεν είναι η υπηρέτηση των αρχών μιας ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, όπως προσπαθεί να πείσει το πανελλήνιο, αλλά η πιστή εξυπηρέτηση ενός πολιτικού συστήματος κύρια υπεύθυνου για τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση”.

Τον καλεί δε, “έστω και την ύστατη στιγμή της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων αντί να προασπίζει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας στην οποία εκ του νόμου προεδρεύει και να σταματήσει να ασκεί πιέσεις στους υπαλλήλους της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα πρέπει να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή των οργάνων διοίκησης της ΠΕΔ Κ.Μ. στην Εφορευτική Επιτροπή την ώρα της εκλογής και όχι εκ των προτέρων στις παρατάξεις”.