“Η μόνη λύση είναι οι εκλογές”, για τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας, με το σύνθημα “Οι Έλληνες Μπορούμε” ανέπτυξε, απόψε, από το βήμα της 76ησ ΔΕΘ, το όραμά του για την Ελλάδα. Και μίλησε καθαρά ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Σαμαράς έδωσε απάντηση στους νέους της ΟΝΝΕΔ που τον ρώτησαν, χθες, ποιο είναι το όνειρό του για τη νέα γενιά της χώρας. Κι απάντησε με μια ερώτηση: “Θα επιτρέψουμε ποτέ να γιορτάσει αυτός ο τόπος τα 200 χρόνια της λευτεριάς της οικονομικά δέσμια; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο. Είναι η αντίσταση όλων των Ελλήνων στην ηττοπάθεια και τον εξευτελισμό”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια σειρά ψέματα. Για το 2009 (“είναι ψέματα ότι τάχα η Νέα Δημοκρατία φυγομάχησε το 2009. Ο εκβιασμός για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από το ΠΑΣΟΚ, έφερε τις εκλογές”), για το έλλειμμα (“είπαν ψέματα για το έλλειμμα. Παρά την στήριξη που του προσφέραμε, για να πάρει μέτρα, συνέχισε τις παροχές”), για το “λεφτά υπάρχουν”(“Το λεφτά υπάρχουν θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία μεγάλη απάτη του μεταπολιτευτικού συστήματος“), για τα σπρεντς (“στις 130 μονάδες τους ταπαρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή κι όταν μαθεύτηκε το έλλειμμα πήγαν στις 200. Τώρα είναι 16 φορές πάνω”). Και τόνισε:

“Όχι εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες να μας ζητάνε τα ρέστα”!

Αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και προειδοποίησε πως “η ΝΔ θα είναι αμείλικτη αν αποδειχτεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των στοιχείων του ελλείμματος”.

Μίλησε για “μια σειρά από σφάλματα” της κυβέρνησης: Το ότι δέχτηκε πρόβλεψη για εγγυήσεις, ότι τις υπέγραψε με τη Φιλανδία, ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την ακύρωσή της, ότι ακόμη και στο επεισόδιο αποχώρησης της Τρόικας ακούστηκαν διάφορα. “Προφανώς δε μας λένε την αλήθεια”, τόνισε.

Ειδικά για το χαράτσι του τέλους ακινήτων αναρωτήθηκε: “Καλούνται να το πληρώσουν και οι άνεργοι και οι ανήμποροι. Τι είναι αυτό; Δεν είναι πλήρης ομολογία αποτυχίας”;

Τάχθηκε κατά του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, λέγοντας,όμως, ότι το κατανοεί: “Εγώ δε λέω στον κόσμο να μην πληρώσει. Λέω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή “δεν πληρώνω¨ Όμως το νέο χαράτσι μπαίνει επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή”, υπογράμμισε.

Υποστήριξε ότι “δεν αναστηλώνεται έτσι η οικονομία” και πως με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση χάνει “τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας μέσα στην Ελλάδα” και υπονομεύει “τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας διεθνώς”.

Για τα σενάρια της δραχμής θύμισε πως “τα διακινούν δικά τους στελέχη, επώνυμοι υπουργοί και επίτροποι”.

Επιστροφή στο παρελθόν

Η ομιλία του είχε και  αναφορές στις ρίζες του κόμματος. “Είμαστε το κόμμα του Μακεδόνα Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Είμαστε το πιο παλιό ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Αλλά η Ευρώπη που πιστεύουμε εμείς είναι η Ευρώπη της Δημοκρατίας κι όχι η Ευρώπη σιωπή του στρατώνα”, είπε.

Και ρώτησε: “Εφαρμόστηκε λάθος πολιτική. Έπρεπε να σιωπήσω; Έπρεπε ‘να συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις’”;

Για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως “λειτουργούν ακόμη διχαστικά. Αντί να ενώνουν, διχάζουν. Βάζουν τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη”.

Είπε πως κατανοεί πλήρως “την αγανάκτηση του κόσμου, όμως καμία οργή δε δικαιολογεί να χτυπάμε το καράβι την ώρα της θύελλας, την ώρα που βρισκόμαστε όλοι μέσα στο καράβι. Όταν εκφυλίζεται σε πολιτικές βίας, η αγανάκτηση γίνεται καταστροφική”.

Το μέλλον της χώρας

Για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, τόνισε πως “υπάρχουν στην Ε.Ε. δυο σχολές σκέψης: Από τη μία πλευρά η σχολή που λέει ότι βρίσκει λύσεις με βάση αρχή της υπευθυνότητας πάντων. Κι η άλλη σχολή που προτάσσει την τιμωρία προς παραδειγματισμό όλων των άλλων. Εμείς ζητούμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη των περασμένων ετών. Θυσίες, ναι! Αλλά να βλέπουμε μια προοπτική”, τόνισε. Και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και θα παραμείνει”.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Για το πού θα βρεθούν χρήματα, για να σταματήσουν οι άσκοπες θυσίες του λαού, υπογράμμισε πως “η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πλούτο. Δεν είναι η Ελλάδα ψωροκώσταινα. Αλλά κι εμείς οι Έλληνες μπορούμε”.

Πρότεινε αξιοποίηση (“κι όχι ξεπούλημα”, όπως πρόσθεσε) του ορυκτού πλούτου της χώρας, ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, που είναι η αλιεία, η γεωργία κι η κτηνοτροφία, φέρνοντας παραδείγματα χωρών που έχουν αναπτύξει και τον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία τους.

“Κάποτε οι Έλληνες παραγωγοί ήλεγχαν το 20% της αγοράς νωπών προϊόντων του Μονάχου. Τώρα κι αυτά τα εισάγουμε. Οι εισαγωγές κρέατος ξεπερνούν το ένα δις ευρώ. Όλο αυτό πρέπει να γίνει δικό μας εισόδημα. Θα είμαι δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο κι αγρότη”, είπε.

Πρότεινε 12μηνο τουρισμό, με τη δημιουργία μαρίνων, θεματικών πάρκων και ψηφιακών υποδομών στα μουσεία.

Επιστροφή δύο υπουργείων

“Από την Ελλάδα κάναμε ό,τι μπορούσαμε να διώξουμε τη ναυτιλία μας. Επιτρέπεται να μην υπάρχουν αυτόνομα υπουργεία για την Ναυτιλία και τον Τουρισμό; Θα αποκαταστήσω τα δύο αυτά υπουργεία”, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Δεν είπε, πάντως, κάτι για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που, ίσως να περίμενε το Βορειοελλαδίτικο κοινό…

Καταλόγισε στην κυβέρνηση “τεράστιες ευθύνες που προσπάθησε να ακυρώσει την πολιτική των αγωγών” καθώς και για το ότι “δεν ανακήρυξε την ΑΟΖ, για να κατοχυρώσει τα θαλάσσια συμφέροντά μας. Η μικρή Κύπρος τα έκανε όλα αυτά, εδώ και χρόνια. Και κέρδισε και στήριξη και συμμάχους. Η Ελλάδα δεν το έκανε ακόμη. Εγώ θα το κάνω! Όχι χωρίς την απαραίτητη προεργασία. Αλλά θα το κάνω και θα το κάνω γρήγορα”, υποσχέθηκε!

Όπως πρόσθεσε, “έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα και είναι υποχρέωσή μας να τα αξιοποιήσουμε”.

Πρότεινε, παράλληλα με την αξιοποίηση της “πράσινης ενέργειας” και φθηνή ενέργεια, όπως αυτήν που προκύπτει από τη διαχείριση απορριμμάτων. “Ενέργεια μπορούμε να βγάλουμε ακόμη κι απ τα σκουπίδια. Αντί να ψάχνουμε πού να τα παραχώσουμε, να τα εκμεταλλευτούμε ως ενεργειακή πηγή¨, υπογράμμισε.

Μια άλλη πρόταση που κατέθεσε ήταν να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο έρευνας στις ΑΕΠ και στην αφαλάτωση.

Υπερασπιστής της ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε ειδικές αναφορές στη Μακεδονία και την ΔΕΘ. “Η Μακεδονία σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. Δεν έχει νόημα να σας απαριθμήσω τις υποσχέσεις που δεν έγιναν πραγματικότητα”, είπε αλλά… θύμισε τις καθυστερήσεις του μετρό.

Όσο για το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως, τόνισε: “Τη ΔΕΘ να μη θέλουν να την ξεγράφουν ορισμένοι έτσι εύκολα. Έναν θεσμό τον αναβαθμίζεις. Δεν τον σκοτώνεις, κύριοι της κυβέρνησης”! Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρισκόταν στην πρώτη θέση των καθισμάτων, είχε… κλείσει τα μάτια του…

“Η Μακεδονία είναι ευλογημένος τόπος. Και η ευκαιρία αυτή δεν θα πάει χαμένη”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Το σπάταλο δημόσιο κι η σύνταξη των 700€

“Δεν είπαμε ποτέ να μη μειωθεί το σπάταλο κράτος. Από το 2009 ζητήσαμε να μειωθεί η σπατάλη. Αλλά δεν είναι σπατάλη η σύνταξη των 700 ευρώ. Αυτήν την τεράστια αδικία θα κάνω τα αδύνατα – δυνατά να την αποκαταστήσω το ταχύτερο δυνατόν”, δεσμεύτηκε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα, κατήγγειλε πως “η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσα σε έναν χρόνο προσέλαβε 25.000 άτομα στο δημόσιο.

Σε κάποια άλλη στιγμή, πρόσθεσε: “Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκρουστεί με κανέναν δικό της κ. Φωτόπουλο”.

Το Σύνταγμα και οι Εκλογές

Λίγο πριν ζητήσει εκλογές, ο κ. Σαμαράς, έθεσε ως “προϋπόθεση και επιστέγασμα” της μεταρρύθμισης που ευαγγελίζεται, τη “μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνει ο πολίτης πιο ασφαλής”, όπως τόνισε.

Όσο για την εξεύρεση χρημάτων, πρότεινε τα εξής για τα φορολογικά

  • Φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση φορολογικών συντελεστών και αύξηση ποινών για φοροφυγάδες.
  • Φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων 15%.
  • Ο φόρος φυσικών προσώπων σε 2-3 χρόνια να μην ξεπερνά το 30%.
  • Το ΦΠΑ να επιστρέψει εκεί που ήταν.
  • Το αφορολόγητο στις 12.000.
  • Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές.
  • Να απλοποιήσουμε τη φορολογία.

Απολύσεις και σχολικά βιβλία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι “διοικητική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να γίνει με μαζικές απολύσεις. Σε εποχές βαθιάς κρίσης δε δημιουργείς πρόσθετους ανέργους”, είπε.

Όσο για το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία, υπογράμμισε πως δεν είναι ότι καθυστέρησαν, αλλά “το  τι παραλείπουν να γράφουν μερικές φορές”. Πρόσθεσε πως υποβαθμίστηκαν Έλληνες στοχαστές(όπως ο Παπαδιαμάντης κι ο Βιζυηνός) κι εξήγγειλε πως “το περιεχόμενο όλων των διδακτικών βιβλίων θα ελεγχθεί από επιτροπές που θα λειτουργούν υπό την Ακαδημία Αθηνών”.

Το νέο πόθεν έσχες

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε σε μια παλιά του θέση: “Θα ελέγξουμε την περιουσιακή κατάσταση όσων ανέλαβαν υπουργικούς θώκους από τη μεταπολίτευση ως σήμερα” είπε κι έδειξε αποφασισμένος να το πράξει (αυτό ήταν ένα από τα λίγα σημεία της ομιλίας του που δε χλευάστηκε από την κοινότητα του Twitter, καθώς από την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ανεβεί στο βήμα, τα πληκτρολόγια είχαν πάρει… φωτιά).

Λαθρομετανάστευση και ναρκωτικά

Απόλυτος ήταν σε θέματα λαθρομετανάστευσης και ναρκωτικών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

“Θα καταργήσω το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, που καθιστά την Ελλάδα χώρα με σύνορα αφύλακτα”, είπε ξεκάθαρα.

Όσο για τη νέα νομοθεσία για τα ναρκωτικά, πρόσθεσε: “Δε θέλουμε να γίνουμε Άμστερνταμ. Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και στο ίδιο το Άμστερνταμ αναθεωρούν τη λειτουργία ανοικτών μαγαζιών με ναρκωτικά”.

Εκλογές και καθαρή εντολή

Κατέληξε ζητώντας εκλογές: “Θα ζητήσω αυτές τις εκλογές – ισχυρή εντολή - καθαρές λύσεις. Θέλω σε αυτές τις δύσκολες ώρες να με στηρίξετε”, είπε ο κ. Σαμαράς. Κι έδωσε άλλη μία υπόσχεση:

“Τέρμα οι εμμονές, τέρμα οι ψευδαισθήσεις, τέρμα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Πάνω από όλα ήρθε η ώρα της αξιοκρατίας”.