Bergen Surveyor_01Νέοι λεονταρισμοί της Τουρκίας. Εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλομένους, ότι το νορβηγικό πλοίο «Bergen Surveyor»(φωτογραφία) θα διεξάγει έρευνες, παρουσία συνοδευτικών σκαφών, σε περιοχή που επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τις έρευνες που λέει πως θέλει να κάνει στα ανοικτά της Μεγίστης (Καστελόριζο) η Τουρκία, ήταν άμεση. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ήδη δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, «προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».