giannaris_konstantinos_01Αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη διοργανώνει το εφετινό, 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η σημαντικότερη στιγμή του αριερώματος θα είναι…

η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του «Man at sea».

Η ταινία, τον περασμένο Φεβρουάριου είχε κάνει την παρθενική προβολή της στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βερολίνου. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη η ταινία θα προβληθεί με νέο μοντάζ.

Στο αφιέρωμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθούν και οι χαρακτηριστικές μικρού μήκους ταινίες του Γιάνναρη, στις οποίες διαφαίνεται ήδη τόσο το ύφος, όσο και ο θεματικός προσανατολισμός του δημιουργού.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης δίνει, στις περισσότερες από τις ταινίες του, έναν προσωπικό τόνο: Στο «Φιλί» ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να «εκτεθεί» μπροστά στην κάμερα καταγράφοντας. Το «Me as soldier I & II» είναι εμπνευσμένο από την στρατιωτική του θητεία. Μια οικογενειακή τραγωδία βρίσκεται πίσω από το «Eleni's funeral day».

Ανάμεσα στις μικρού μήκους ταινίες του Κ. Γιάνναρη ξεχωρίζουν επίσης δυο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε προσωπικότητες το έργο των οποίων επηρέασε τον έλληνα σκηνοθέτη:Το «Α Desperate Vitality» (1992), που εξερευνά τις ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι και το «Τρώες» (1991), όπου υμνεί τον Κωνσταντίνο Καβάφη (η ταινία αυτή απέσπασε το βραβείο Teddy στο Πανόραμα της Μπερλινάλε το 1990).

Μ.