kastanidis_01Στους 18 ανέρχονται οι οργανισμοί οι εργαζόμενοι των οποίων τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία. Επίσης, σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, διέψευσε ότι η εργασιακή εφεδρεία αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Κυριακού, σε εργασιακή εφεδρεία μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε:

  1. HELEXPO A.E
  2. ΔΕΘ ΑΕ
  3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  4. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕ
  6. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ Β.Ε.
  7. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  8. ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΝΟΗΣΙΣ)
  9. ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  10. ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  11. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  12. ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ
  13. ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ
  14. ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  15. ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
  16. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  17. ΕΛΟΓΑΚ
  18. ΕΡΤ ΑΕ.

Οι εργαζόμενοι που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό στους παραπάνω οργανισμούς του δημοσίου θα τεθούν σε εφεδρεία για 12 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους και θα ΄χουν το δικαίωμα να αξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να πετύχουν μετάταξη.

Όπως αναφέρεται, προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.

Οι δεύτεροι στην επιλογή θα είναι το πλεονάζον προσωπικό γενικών διοικητικών καθηκόντων, καθώς και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών ζητά να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα.

Τι θα γίνει με τους δήμους

Συρρίκνωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 30% προβλέπει σχέδιο της κυβέρνησης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί και στους απασχολούμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στο στενό πυρήνα του κράτους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αρχή στους δήμους θα γίνει από την Αττική και με προτεραιότητα σε όσους έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Τέλος, οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ προτείνουν την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.

Το μέτρο φαίνεται πρόχειρο ακόμη και από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, στην ΕΡΤ, σήμερα το πρωί: “Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων”, είπε.

Ο κ. Καστανίδης, διευκρίνισε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε χθες ότι όσοι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία. «Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους Δήμους», πρόσθεσε.

Άντε τώρα να βγάλουμε συμπέρασμα…