dark_planet_01Τον πιο σκοτεινό πλανήτη εντός ή εκτός του ηλιακού μας συστήματος ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Ντέιβιντ Κίπινγκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αστρονόμων, ο πλανήτης αυτός αντανακλά λιγότερο από το 1% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με συνέπεια να είναι πιο μαύρος ακόμα και από τον άνθρακα ή το μαύρο ακρυλικό χρώμα.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, ο εξωπλανήτης, με την ονομασία TrES-2b, είναι ένας μακρινός αέριος γίγαντας στο μέγεθος περίπου του Δία, ο οποίος όμως είναι πολύ πιο φωτεινός χάρη στα νέφη αμμωνίας που αντανακλούν πάνω από το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αντίθετα, στην περίπτωση του TrES-2b είναι αδύνατο να σχηματιστούν νέφη αμμωνίας εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του (περίπου 1.000 βαθμοί Κελσίου) καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο μητρικό άστρο του (σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων).

Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη περιέχει χημικές ουσίες που απορροφούν το φως, όπως κάλλιο, ατμούς νατρίου και οξείδιο του τιτανίου σε αέρια μορφή, ωστόσο κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως γιατί είναι τόσο σκοτεινός.


από τη www.naftemporiki.gr