Tamara caucidisΜε νέα επιστολή στην οποία εκφράζει την ανησυχία του ΟΑΣΕ για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στα Σκόπια, που αυτήν τη φορά απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Πόποσκι, παρενέβη η …

εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ αρμόδια για ζητήματα ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Ντ. Μιγιάτοβιτς, η οποία έχει επανειλημμένα παρέμβει εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα(με δηλώσεις αλλά και επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής), στην επιστολή της προς τον νέο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, κάνει λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», καθώς και για «καταστολή των επικριτικών φωνών στη χώρα».

Η κ. Μιγιάτοβιτς αναφέρεται ιδιαίτερα στις δύο πιο πρόσφατες εξελίξεις: τις αλλαγές στην κρατική ραδιοτηλεόραση (MTV - ανακοινώθηκε πρόσφατα η αντικατάσταση όλων των μελών του ΔΣ, η οποία αμφισβητείται ωστόσο ως προς τη νομιμότητά της) και την απόλυση της Τάμαρα Τσαουσίντις, πρόεδρου του Συνδικάτου Δημοσιογράφων της χώρας, από τον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Alsat-M», χωρίς καμία προειδοποίηση.

«Τα δύο νέα αυτά περιστατικά αποτελούν συνέχεια ανησυχητικών περιστατικών της τελευταίας περιόδου: της απόφασης να αφαιρεθεί η συχνότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό «Α1», της αναστολής της έκδοσης των εφημερίδων «Βρέμε» (Vreme), «Σπιτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re) και των τροπολογιών του Νόμου που ορίζει τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης », αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.