Επιτήδειοι «ψαρέψουν» κωδικούς ασφαλείας από τη μνήμη του υπολογιστή σας, ακόμη κι όταν αυτός είναι κλειστός! Μπορεί να έχει περάσει και μία ώρα από τότε που έχετε αποσυνδεθεί από το λογαριασμό σας στο «Facebook», στο «gmail» ή στο «hotmail» κι ο χάκερ να “τραβά” τα στοιχεία σας!

 

Σύμφωνα με τη Σταυρούλα Καραγιάννη, καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), μελέτη, που περιλάμβανε 65 σχετικούς ελέγχους, στο διάστημα 2009-2010 δείχνει ότι στη μία από τις δύο προσπάθειες να ανακτηθούν κωδικοί από τους κλειστούς υπολογιστές μέσα σε 15 λεπτά από την ενεργοποίησή τους, αυτό ήταν… ιδιαίτερα εύκολο!

Πιο επικίνδυνοι από αυτή την άποψη φαίνεται ότι είναι οι φορητοί υπολογιστές -laptop και netbook- που διαθέτουν μπαταρία, ενώ ο χρόνος εντός του οποίου κάποιος μπορεί να ανακτήσει στοιχεία εξαρτάται από τον τύπο της μνήμης RAM, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκεται ο υπολογιστής!

Η κ. Καραγιάννη, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή του ΔΠΘ Βασίλειο Κάτο, ήταν ομιλητές στο συνέδριο των πανεπιστημίων Μακεδονίας και ανατολικού Λονδίνου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο διευκρίνισαν ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι χάκερ για να κλέψεις κωδικούς, αλλά αρκούν απλές γνώσεις πληροφορικής! Όσο γα την συγκεκριμένη έρευνα, η “κλοπή” δεν έγινε από απόσταση, αλλά από τους… κλειστούς υπολογιστές!

Και πώς θα προστατευθούμε από κάτι τέτοιο; Απλά… βγάζοντας το κομπιούτερ από την πρίζα!

Όσο γι αυτούς που χρησιμοποιούν τα Ίντερνετ Καφέ, απλά, αφήνονται στα χέρια των… ιδιοκτητών, που καλό θα ήταν να δώσουν κάτι παραπάνω για να χρησιμοποιήσουν ένα καλό πρόγραμμα ασφάλειας…