karies_protato_02Την έντονη διαμαρτυρία τους και δυσαρέσκειά τους, “για τις επικριτικές δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Αυγούστου σχετικά με το έργο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης”, εκφράζουν με…

γραπτή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

“Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Κε.Δ.Α.Κ.,  παρά το οικονομικό αδιέξοδο του Κέντρου και την επιστημονική και λειτουργική αποδυνάμωσή του, με επίγνωση των οικονομικών δυσχερειών της χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση της αποστολής μας, συνεχίζουμε να πράττουμε το έργο μας με σοβαρότητα, αυταπάρνηση και ευθύνη, έχοντας στόχο την διασφάλιση του μνημειακού πλούτου του Αγίου Όρους”, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε εκφραστεί κατά της διατήρησης της γενικής γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Όσο για το Κε.Δ.Α.Κ. (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη -Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης- και είναι εποπτευόμενο Ν.Π.Δ.Δ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Συγκεντρώνει, σύμφωνα με τον Ν. 1198/81 (αποκλειστικά για τον χώρο του Αγίου Όρους) τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Γεωργίας.

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Κέντρου ανήκει η έγκριση και ο έλεγχος κάθε μελέτης που αφορά εκτέλεση έργου ή άλλης συναφούς εργασίας εντός του Αγίου Όρους. Επίσης, προγραμματίζει, συντονίζει, εποπτεύει, χρηματοδοτεί και εκτελεί τα πάσης φύσεως αναγκαία έργα των ως άνω Υπουργείων, εντός της ανωτέρω περιοχής.

karies_protato_01

Πριν τη δημιουργία του, οι μονές του Αγίου Όρους ρήμαζαν. Από την ίδρυσή του και μετά, τα μοναστήρια κατάφεραν να επιδιορθώσουν ζημιές χρόνων (όπως, για παράδειγμα, την κλίση που είχε πάρει ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου, στις Καρυές –φωτογραφία).

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο Γιάννης Μπουτάρης, ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είναι και πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Δ.Μ.