simfoniki_orxistra_kalamaria_02Με αναβαθμισμένους, ποιοτικά και ποσοτικά, τους δύο βασικούς πυλώνες του, τον μουσικό με τα «Ανοιχτά Παράθυρα 'Σταύρος Κουγιουμτζής'» και τον εικαστικό με το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», αλλά και με σημαντικές καινοτομίες διοργανώνεται, από σήμερα, για 21η συνεχή χρονιά το «Παρά θιν' αλός».

 

Ως και τις 12 Σεπτεμβρίου η Καλαμαριά θα ΄ναι, χάρη σε αυτόν τον επιτυχημένο θεσμό, στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ στην Πλατεία Προσφυγικού ελληνισμού, η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς(φωτογραφία) υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου παρουσιάζει το «Άξιον Εστί» με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά και αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Δώδεκα συναυλίες - μουσικά δρώμενα περιλαμβάνει η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής'» με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.

Στο φετινό «Παρά θιν' αλός» εισάγονται και ορισμένες καινοτομίες: Διοργανώνεται συνέδριο, τριήμερης διάρκειας υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» το οποίο φέτος θα διερευνήσει την «Τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης»(θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι δημιουργοί από ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα). Διοργανώνονται τέσσερα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Οι δυο συνιστώσες της διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα» και το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» συνεργάζονται για να παραγάγουν ένα κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνομιλίας ανάμεσα στη μουσική και στα εικαστικά.

Τέλος, για πρώτη φορά το «Παρά θιν' αλός» συναντάται με τα «Δημήτρια» μέσω του μνημειακού Musicircus του John Cage, το οποίο θα παρουσιαστεί στο χώρο του νέου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του «Παρά θιν' αλός» και την έναρξη των 46ων «Δημητρίων», συμβολίζει και την πολιτική βούληση των δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δια των αντιδημαρχιών Πολιτισμού επιδιώκουν τη στενότερη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης με στόχο να παραγάγουν μια κοινή καλλιτεχνική, δημόσια πρόταση.