avramidis_stathis_antidimarxos_kathariotitas_01Έγινε, τελικά, δεκτή, σήμερα, η “παραίτηση” του αντιδημάρχου καθαριότητας, Στ. Αβραμίδη, από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Μια παραίτηση που είχε… προαναγγελθεί ως απομάκρυνση από κάποιους, πριν διαπιστωθεί ότι ο “Καλλικράτης” απαγορεύει …

τέτοιου είδους ενέργειες.

Έτσι, βρέθηκε η λύση της “παραίτησης”, για να χρεωθεί, ουσιαστικά, ο κ. Αβραμίδης την απαράδεκτη εικόνα της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Το πρωί, ο κ. Αβραμίδης, σε μια σύντομη “τελετή”, ευχαρίστησε τους εργαζομένους για την συνεργασία που είχαν για 8 μήνες και υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στα αιτήματά τους. Όσο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την αντιδημαρχία. Στη θέση του συμβούλου, θα “αναβαθμιστεί” ο εντεταλμένος σύμβουλος για την ανακύκλωση, Θανάσης Παππάς.

boutaris_20100721_01Νωρίς το απόγευμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε, σε δηλώσεις του, τον κ. Αβραμίδη “για το ως τώρα έργο” του και πρόσθεσε ότι, “από σήμερα αρχίζει μια νέα προσπάθεια, η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη: Ανακύκλωση, Ογκώδη, Αποκομιδή”. Πρόσθεσε ότι “είναι βασική η βοήθεια των πολιτών, όμως πρώτα πρέπει ο δήμος να απευθυνθεί σε αυτούς”, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά, εκστρατεία ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων.

Οι αντιδράσεις

Για “εμφύλιο σπαραγμό στην παράταξη Μπουτάρη” και άδικες κατηγορίες κατά των εργαζόμενων του δήμου, κάνει λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας:

«Σιγά σιγά ξηλώνεται το κουβάρι της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης  και αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. Ό,τι κυκλοφορούσε υπό μορφή φήμης για εμφύλιο σπαραγμό και πισώπλατα μαχαιρώματα στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, τώρα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Η παραίτηση- βόμβα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη, στον όγδοο μήνα της  θητείας του, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανικανότητα της διοίκησης,  η οποία φαίνεται ότι έχει αφήσει τη λειτουργία του Δήμου στον…αυτόματο πιλότο.

gkioulekas_avramidis_SMA_20110404_01Ο Δήμαρχος, αφού αρχικά  κατηγόρησε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι ευθύνονται για κάθε «κακό» σήμερα παρακολουθεί αμήχανος να παραιτούνται οι άμεσα συνεργάτες του. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το πρόβλημα με την καθαριότητα συνεχώς διογκώνεται και  η ανυπαρξία έργου και αποτελεσματικότητας από τη διοίκηση του Δήμου είναι εμφανής.  Ο Γιάννης Μπουτάρης  δεσμευόταν ότι η Θεσσαλονίκη ως το καλοκαίρι θα ήταν η πιο καθαρή πόλη. Οι δεσμεύσεις του Δημάρχου παραμένουν λόγια χωρίς αντίκρισμα. απέχοντας πόρρω από την πραγματικότητα.  Η υπόσχεση για μία καθαρή Θεσσαλονίκη πετάχτηκε, μαζί με άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις της διοίκησης του Δήμου, στον κάλαθο των αχρήστων. Το περιθώριο ανοχής μας έχει πλέον εξαντληθεί.

Θυμίζουμε ότι τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» θέτουν την καθαριότητα ως αυτονόητη προτεραιότητα και κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να καθαρίσει η πόλη. Ψήφισαν θετικά, εδώ και μήνες, στην έγκριση έκτακτου κονδυλίου για την αγορά ανταλλακτικών για να κυκλοφορήσουν περισσότερα απορριμματοφόρα στην πόλη ώστε, μαζί με τους εργαζομένους, να μπορέσει η διοίκηση του Δήμου να καθαρίσει τη Θεσσαλονίκη. Επισκέφθηκαν επανειλημμένως τους χώρους εργασίας του Δήμου και ιδιαίτερα τους χώρους της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τον έως πρότινος αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τα προβλήματα που υπάρχουν και υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθούσαν ώστε η πόλη να γίνει πιο καθαρή. Έφεραν το θέμα της καθαριότητας πολλές φορές προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Παρά ταύτα ο δήμαρχος και η διοίκηση δεν έλαβαν τίποτα υπ’ όψη τους και, μετά από μια σειρά τραγικών λαθών και παλινωδιών τους, φθάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Καλούμε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, αντί να σπαταλά τον χρόνο του σε δημόσιες σχέσεις και ταξίδια, να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της καθαριότητας, να εξηγήσει στο λαό της Θεσσαλονίκης τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας σε παραίτηση και να θέσει επιτέλους προτεραιότητες για τα προβλήματα της πόλης, τηρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα που περιμένουν τη λύση τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Για ευθύνες όλων των Θεσσαλονικέων στη διαχείριση απορριμμάτων, μιλά ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες –Οικολογία στην Πράξη”, Χ. Μάτης:

MATIS SYNENTEYXI 210711 25«Η παραίτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας, μετά από σχετικό αίτημα του δημάρχου, αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας της διοίκησης να υλοποιήσει την προεκλογική της εξαγγελία για καθαρή πόλη εντός εξαμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων της. Όμως, το θέμα που προέκυψε δεν είναι ούτε τεχνικό, ούτε ζήτημα ικανοτήτων. Οφείλεται κυρίως στο ότι στην πόλη δεν έγινε εμφανής η αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, με μείωση της παραγωγής, επανάχρηση και ανακύκλωση. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της είναι αδύνατο η πόλη να μένει καθαρή, όσο προσωπικό κι όσο εξοπλισμό και αν διαθέσει ο δήμος για την καθαριότητα. Αυτή η ενεργός συμμετοχή δεν επιδιώχθηκε. Και όσο δεν επιδιώκεται οι κρίσεις στην αποκομιδή και οι ομολογίες της αποτυχίας θα επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια. Την καθαριότητα της πόλης δεν την εγγυάται ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο αντιδήμαρχος, αλλά όλοι εμείς».

Στο χορό και η Ν.Δ.

vartzopoulos_sineteuksind_02_121110-thumb-mediumΓια προώθηση εκπροσώπων του… βαθέως ΠΑΣΟΚ σε “θέσεις κλειδιά” στο δήμο, μιλούν στη Νέα Δημοκρατία. Μετά την παραίτηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Στάθη Αβραμίδη ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Για την οπωσδήποτε προσβλητική για όλους μας εικόνα της πόλης στον τομέα της Καθαριότητας αρχικώς έφταιγε για τον κ. Μπουτάρη η προηγούμενη διοίκηση, ακολούθως οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια οι συνδικαλιστές και τελευταίως ο Αντιδήμαρχος. Ποτέ ο ίδιος! Ποτέ η ανυπαρξία ρυθμού δουλειάς, ούτε η ανικανότητα επίτευξης στόχων και η αδυναμία συγκρότησης κοινής προσπάθειας, που δυστυχώς διαρκώς χαρακτηρίζουν τη διοίκησή του.

Εκείνο που διακρίνουμε όμως κατ’ ουσίαν είναι ότι το αληθές αίτιο της αποπομπής δεν αφορά την παρουσία και αποτελεσματικότητα του κ. Αβραμίδη. Αφορά πρωτίστως την απόφαση του κ. Μπουτάρη να παραδώσει τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Είναι απόλυτα πλέον προφανές ότι προωθούνται σε «θέσεις- κλειδιά» στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με σκοπό την χρησιμοποίηση του, ως μηχανισμού επικοινωνιακής και πολιτικής επιρροής. Οι ρομαντικές εικόνες της «Πρωτοβουλίας» υποχωρούν μπροστά στις προφανώς ανειλημμένες υποχρεώσεις του κ. Μπουτάρη έναντι του σκληρού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ».