Χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας «Alfabetaroto ABEE» στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Μάλιστα, ένας 30χρονος εργάτης, ο οποίος ...υπέστη πολλαπλά εγκαύματα μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας και δίνει τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
Από τη φωτιά εκλύθηκε νέφος στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο χαρακτηρίζεται τοξικό. Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη, το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη κι αποφασίσθηκε η λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας: Ορίσθηκε ζώνη ελέγχου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Ίσαλο, Βάκο, Θρυλόριο, Αμάραντα, Πάμφορο, Φύλακα, Καλλιθέα, Ανθοχώρι, Άρατο και Αρχοντικά.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ, έως ότου υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα από τα αρμόδια πιστοποιημένα εργαστήρια, για καθαρά προληπτικούς λόγους, οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, που καταναλώνουν. Σε ό,τι αφορά τα ζωικά προϊόντα, απαγορεύονται η βόσκηση εντός της ζώνης ελέγχου των 5 χιλιομέτρων, ενώ το γάλα, που προέρχεται από τα ζώα ελευθέρας βοσκής, θα χρησιμοποιείται μόνο για τυροκόμηση. 
Ήδη γίνονται δειγματοληψίες σε φρούτα, λαχανικά, ελαιούχους σπόρους, ζωοτροφές καθώς και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης για την ανίχνευση ή όχι τυχόν επιμολυντών.