Με βαριές κατηγορίες παραπέμπονται να δικαστούν, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, 25 άτομα τα οποία ενέχονται σε λαθρεμπόριο τσιγάρων -ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί! Πρόκειται για την υπόθεση που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο. >>>
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 25 κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), πλαστογραφία σε βάρος γνωστής καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς και κατά του ελληνικού δημοσίου. Ένας από τους κατηγορούμενους (είναι 54 χρόνων και θεωρείται “εγκέφαλος” του κυκλώματος) παραπέμπεται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας(τραυμάτισε αλλοδαπό παρουσία του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας, ο οποίος, επίσης, παραπέμπεται για απλή συνέργεια, αλλά και για κατοχή ναρκωτικών, επειδή βρέθηκαν χάπια στην κατοχή του).
Τα παράνομα εργαστήρια είχαν "στηθεί" σε Κασσανδρεία, Σίβηρη, Αφυτο, Φώκαια και Σάνη Χαλκιδικής. Τα χρηματοδοτούσε 49χρονος, ο οποίος, επίσης, κρατείται στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, ως την εκδίκαση της υπόθεσης.
Με το ίδιο βούλευμα αφήνεται ελεύθερος, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ, ο 46χρονους πρώην διοικητής του τμήματος ασφαλείας Πολυγύρου, στο κινητό τηλέφωνο του οποίου καταγράφηκαν πολλές και συχνές συνομιλίες με τους δράστες.
Πάντα σύμφωνα με το βούλευμα, τα κέρδη των παράνομων καπνεργοστασίων της Χαλκιδικής υπολογίζονται στα 650.000 ευρώ (η κούτα στη "μαύρη" αγορά τιμάται 200 ευρώ, αντί 2.000 ευρώ, όπως γίνεται στο νόμιμο εμπόριο). Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου, από τους δασμούς υπολογίζεται στα 4.782.000 ευρώ. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν παράγει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τσιγάρα.