Έψαχναν θησαυρό σε αρχαιολογικό χώρο στο Μυρτόφυτο Καβάλας

arxaiokapilia_20110609_01

Στον εισαγγελέα οδηγούνται, σήμερα, έξι άτομα (οι δύο είναι αλλοδαποί) που έψαχναν θησαυρό σε αρχαιολογικό χώρο, στη θέση Σεϊντί Βρύση, του Μυρτόφυτου Καβάλας, στο όρος Σύμβολο. >>>

 

Την αρχική πληροφορία, για το ότι η ομάδα των έξι έκανε ανασκαφές στην περιοχή, είχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών! Όταν διαπιστώθηκε ότι οι έρευνες αφορούσαν “θησαυρό” κι όχι κάτι άλλο, ενημερώθηκε το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Έτσι άρχισε η αστυνομική έρευνα, που κατέληξε στον εντοπισμό των έξι.

Σε έφοδο που έκανε η αστυνομία, χθες το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο, συνέλαβε τους τέσσερις ημεδαπούς και δυο αλλοδαπούς, ηλικίας 39 έως 62 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και Νόμου «Περί Όπλων». Όπως διαπιστώθηκε, οι συλληφθέντες, αναζητούσαν χρυσό και πολύτιμους λίθους. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης, είχαν προκαλέσει έκρηξη με δυναμίτιδα, γιατί άνοιγαν σήραγγα μήκους 12 μέτρων, για να φθάσουν σε σημείο όπου πίστευαν ότι υπήρχε αρχαίος τάφος με κτερίσματα!

Από την προανάκριση προέκυψε ότι, οι έξι… ερασιτέχνες αρχαιολόγοι, άνοιγαν τη σήραγγα εδώ κι έναν χρόνο! Μάλιστα, την είχαν εξοπλίσει με όλα τα κομφόρ! Με φωτισμό (είχαν τοποθετήσει και ηλεκτρογενήτρια), ράγες και βαγονέτο, για να βγάζουν τα μπάζα έξω!

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Τρία μασούρια δυναμίτη

  • δέκα  πυροκροτητές και

  • περίπου 500 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι,

  • δύο κομπρεσέρ και

  • δύο υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων(και άλλα εργαλεία).

Σε διαμέρισμα στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, το οποίο ενοικίασαν οι έξι δράστες, για τη διαμονή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ένας ανιχνευτής μετάλλων,

  • μία διόπτρα νυκτός και

  • μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με την οποία είχαν φωτογραφίσει αρχαία αντικείμενα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

Σχόλια