psomiadis_01Ποιος να το περίμενε… Η απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, για παύση του Παν. Ψωμιάδη άνοιξε… πόλεμο στα αριστερά! >>>

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά (εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο από την κ. Ασημίνα Ξηροτύρη), καταφέρεται και κατά των όσων φέρεται ότι διέπραξε ο νομάρχης και κατά των δηλώσεων συμπαράστασης, αλλά και κατά της θέσης της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση (του ΚΚΕ)!

Επισημαίνει ότι υπάρχει “ανάγκη βαθιών ανατροπών στο πολιτικό σύστημα”, κατηγορεί τον Περιφερειάρχη ότι “διοίκησε σε μεγάλη απόσταση από τις έννοιες διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και άρα προστασία του δημόσιου συμφέροντος” και πως η θέση του, πως η ψήφος του λαού είναι το κριτήριο της πολιτικής του είναι “θέση ιδιαίτερα  επικίνδυνη, που απαξιώνει τη δημοκρατία και τη θεσμική διασφάλιση του διαχωρισμού των τριών εξουσιών” και χαρακτηρίζει “ανεδαφική¨τη θέση άλλων αιρετών περιφερειαρχών που ζήτησαν να γίνεται προληπτικός έλεγχος στις αποφάσεις των αιρετών.

Για τη στήριξη στο πρόσωπο του Παν. Ψωμξιάδη, από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ κάνει λόγο για “σαθρά επιχειρήματα, προφανώς για να μη διακινδυνεύσουν απώλεια ψήφων  από ενδεχόμενες ανεξάρτητες πολιτικές του κινήσεις”, αλλά για την παράταξη του ΚΚΕ, επιφυλάσσει δριμύ κατηγορώ:

“Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ που θεώρησε «ως αρμόδιο να κρίνει την πολιτική του και τον ίδιο προσωπικά, μόνο το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο» και ότι « τα αστικά δικαστήρια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις», λες και οι πράξεις που εμπεριέχουν ποινικές ευθύνες να αποτελούν πολιτική δράση. Τέτοιες στάσεις ανεξάρτητα αν προκύπτουν από αλληλεγγύη στο «δικό μας άνθρωπο» και στο σινάφι μας ή από ανοχή και χαμηλά αντανακλαστικά, τροφοδοτούν  την κρίση εμπιστοσύνης  προς το πολιτικό σύστημα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς τελειώνει με τα συνθήματα “Τέλος Σε Πρακτικές που Συρρικνώνουν το Κοινό μας Ταμείο”, “Διαφάνεια και Χρηστή Διαχείριση στη Διοίκηση” και “Εμβάθυνση της Δημοκρατίας”.

Άμεση ήταν η απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είδε “επίθεση στο ΚΚΕ” και, αφού επισημάνει, στη δική της ανακοίνωση πως η Δημοκρατική Αριστερά “δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την στήριξη και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τη Διοίκηση Ψωμιάδη”, επισημαίνει πως την πολιτική αυτή, “το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σύμβουλοι στο περιφερειακό συμβούλιο όχι μόνο δεν «ανέχτηκαν» και δεν υπέδειξαν «χαμηλά αντανακλαστικά», αλλά  αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν καθημερινά τόσο το περιεχόμενό της όσο και τον τρόπο άσκησή της”.

Σε ότι αφορά την ίδια την απόφαση του ΓΓ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ να θέσει σε αργία τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη, οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, θυμίζουν ότι, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 14 Απριλίου 2011, είχαν πει:

“Θεωρούμε ως μόνο αρμόδιο να κρίνει την πολιτική του και τον ίδιο προσωπικά, μόνο το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα αστικά δικαστήρια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις. Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων και την έμμεση εκλογή των Περιφερειαρχών και Δημάρχων. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είχε τη δυνατότητα να ελέγχει και να ανακαλεί, όταν χρειάζεται, τον έμμεσα εκλεγμένο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Πράγμα το οποίο δεν είναι εφικτό όταν 40% ή και λιγότερο, του εκλογικού σώματος, εκλέγει τα 3/5 των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων”.

Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, “καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην αποπροσανατολιστούν αλλά να αντεπιτεθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζική αλλαγή στην εξουσία και την οικονομία. Μόνο τότε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα σταματήσουν να μετρούν καθημερινά το σάρωμα των δικαιωμάτων τους και τη βίαιη εξώθησή τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση”.