xyta_mavroraxi_1Δεν υπάρχει πρόβλημα ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης υποστηρίζουν επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι επιστήμονες έκαναν αυτοψία στην περιοχή και ήταν καθησυχαστικοί. …>>>

Στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί ειδικό μηχάνημα που ανιχνεύει την ακτινοβολία. Οι επιστήμονες έδωσαν οδηγίες ώστε, αν ανιχνευτεί ραδιενέργεια σε κάθε απορριμματοφόρο, αυτό θα οδηγείται σε ειδικό χώρο και, έπειτα, θα επανεξετάζεται. Στην περίπτωση που θα ανιχνεύεται εκ νέου ραδιενέργεια, θα αναζητείται το ύποπτο αντικείμενο σε ειδικό χώρο. Αν είναι ιατρικό απόβλητο θα θάβεται σύμφωνα με τον κανονισμό. Αν είναι μέταλλο, θα ειδοποιείται η Επιτροπή, για να αναλάβει την απομάκρυνσή του.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από οριακές ενδείξεις στο μηχάνημα δεδομένου ότι τέτοιου είδους ραδιενεργά κατάλοιπα που προέρχονται από νοσηλευτικό και νοσοκομειακό υλικό είναι βραχύβια και έτσι δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ή το περιβάλλον» δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατέθεσε επερώτηση στο Συμβούλιο. Ζητά να πληροφορηθεί αν προκύπτει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ρωτά επίσης πότε θα γίνουν θα προβλεπόμενα έργα υποδομής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ως ΧΥΤΥ και τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να γίνεται ολοκληρωμένα η διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων.