nea_dimokratia_dioikoysa_20110124_01[2]Ο «Καλλικράτης» απέτυχε, τόσο στο πεδίο της οργάνωσής του, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, όσο και στο λειτουργικό πεδίο, καθώς οι δήμοι όλης της χώρας ασφυκτιούν. Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης. …>>>


«Το κράτος και σε αυτό τον τομέα καταλύεται», σημείωσε εισαγωγικά ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ ο Λάζαρος Κυρίζογλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ανέφερε ότι «οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια, έχουμε περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Πρέπει να σταματήσει η περιστολή κονδυλίων προς τους δήμους, διότι δεν είναι δυνατό να στερηθούν και άλλες υπηρεσίες οι πολίτες».
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011. Αντίθετα, η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει στην πράξη και όχι στα λόγια τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων».
Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι οι περικοπές των πόρων το 2010 σε σχέση με το 2009, αντί του προβλεπόμενου 12% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, έφτασαν πανελλαδικά από 29% έως 37%. Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο σύστημα εκλογής με το σχέδιο ΠΔ της κυβέρνησης είναι ιδιοτελές, προϊόν ανάγνωσης της πολιτικής γεωγραφίας μετά τις δημοτικές εκλογές και καλπονοθευτικό.