Karl-Heinz_Roth_01“Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του 2007 μπορεί να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά της από εμάς, τους σύγχρονους πολίτες, μόνον εάν τη συγκρίνουμε με τις προηγούμενες κρίσεις στο παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα, το 1857-58, το 1873-1876 και το 1929-1932”.

 

Αυτό υποστηρίζει ο Karl-Heinz Roth (φωτογραφία), από το “Ίδρυμα για την κοινωνική ιστορία του 20ου αιώνα”, ο οποίος μιλά με θέμα “Η επίκαιρη οικονομική κρίση σε μία ιστορική σύγκριση”, σήμερα, Tρίτη, 12/04/2011, στις 19.30, στο Goethe-Institut Thessaloniki(Aίθουσα Εκδηλώσεων). Η ομιλία δίνεται σε γερμανική και ελληνική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη(τηλ. + 30 2310 889610 και email info@thessaloniki.goethe.org)

O Karl Heinz Roth υποστηρίζει ότι, στις οικονομικές αυτές κρίσεις “εντοπίζονται εντυπωσιακές ομοιότητες αλλά και σοβαρές διαφορές. Πολύ σημαντική είναι η σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του προηγούμενου αιώνα, η οποία οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Και προσθέτει: “Ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε αυτή τη φορά; Θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν από τη δυναμική της κρίσης, να αποφύγουμε την επιστροφή σε μπλοκ υπερδυνάμεων προστατευτισμού και να σταματήσει η κοινωνικοοικονομική πόλωση της παγκόσμιας κοινωνίας; Από τη λύση αυτών των ερωτημάτων θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Ζήσης Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής, κοινωνιολόγος.