adiexodo_01Πολλά ακούγονται –κι ακόμη περισσότερα γράφονται- για τις δύο 48ωρες απεργίες των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Αρκετά από αυτά είναι σοβαρά και πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Άλλα, αγγίζουν τα όρια του γελοίου, για να δικαιολογηθούν συμπεριφορές που, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Ας δούμε, λίγο, την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη:

 

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος: Κατάργησε το δευτεριάτικο φύλλο της χάνοντας αναγνώστες. Επέβαλε μείωση μισθών.

Εφημερίδες Μακεδονία – Θεσσαλονίκη – Σπορ του Βορρά: Επέβαλαν την εκ περιτροπής εργασία, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καθυστερεί τις πληρωμές σε βάθος χρόνου μηνός, παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας.

Εφημερίδα Τύπος Θεσσαλονίκης: Καθυστερεί τις πληρωμές των συντακτών και του λοιπού προσωπικού.

Εφημερίδα Σήμερα στη Θεσσαλονίκη: Εκδίδεται περιοδικά, χωρίς τακτική ημερομηνία έκδοσης.

Εφημερίδα Κεντρί: Ανέστειλε την καθημερινή της έκδοση και κυκλοφορεί σε εβδομαδιαία βάση. Δεν πληρώνει με βάση τις συμβάσεις του κλάδου.

Εφημερίδα Metrosport: Καθυστερεί τις πληρωμές σε βάθος τριών μηνών. Οι περισσότεροι από τους συντάκτες απασχολούνται και στο ραδιόφωνο της επιχείρησης, είτε με μικρό επιμίσθιο, είτε χωρίς αμοιβή.

Εφημερίδα Αθλητικά Νέα: Οι πληροφορίες που έχω για την κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ενός χρόνου και δεν τις αναφέρω για ευνόητους λόγους.

Αθηναϊκές εφημερίδες: Η συντριπτική τους πλειοψηφία δε διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά πληρώνει έναν ανταποκριτή να στέλνει ειδήσεις από το σπίτι του και το προσωπικό του κομπιούτερ.

ΕΡΤ: Μόλις προχθές κλήθηκαν να υπογράψουν οι συμβασιούχοι που περίμεναν σχεδόν έναν χρόνο για να επαναπροσληφθούν. Από τους 74 που είχαν εκδιωχθεί επέστρεψαν ελάχιστοι. Προσλήφθηκαν συνολικά 20. Το προσωπικό έχει, ήδη, υποστεί μείωση αποδοχών.

ΔΕΠΘΕ (TV 100, FM 100): Κόπηκαν οι υπερωρίες. Περιορίστηκαν οι πληρωμές εξαιρέσιμων. Μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Την τελευταία φορά, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τα οικονομικά των δήμων, οι εργαζόμενοι πήραν μόνον το 85% της εξόφλησης του μισθού –χωρίς καν Κυριακάτικα.

Ιδιωτικά Ραδιόφωνα: Ελάχιστα λειτουργούν με δημοσιογράφους – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (κι ας διαφημίζονται για ενημερωτικά). Τα περισσότερα “πουλούν” ενημέρωση που προέρχεται από τις εφημερίδες και τα site που… διαβάζουν οι “ραδιοφωνικοί παραγωγοί”. Ακόμη κι αυτά που είναι ψηλά στις μετρήσεις (και παίρνουν τα μεγάλα κομμάτια της διαφημιστικής πίττας) κάνουν περικοπές (όπως στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”) προσωπικού και μισθών.

Γραφεία αθηναϊκών τηλεοπτικών καναλιών: Απλά, κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Γνωστά τα προβλήματα σε Star, Alter και Alpha. Κάθε τόσο και μία απόλυση στον Antenna (συνάδελφος έμαθε την απόλυσή του ενώ βρισκόταν σε… ρεπορτάζ). Ακόμη καλά τα πράγματα στο Mega, για το οποίο, πάντως, δεν έχω πολλές πληροφορίες, όσον αφορά την τήρηση των συμβάσεων εργασίας.

Περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια: Στην πλειοψηφία τους δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επαρχιακές εφημερίδες: Δυσανάλογα πολλές για το κοινό τους, απασχολούν ελάχιστους επαγγελματίες δημοσιογράφους και, στην πλειοψηφία τους, δεν τηρούν ούτε στο ελάχιστο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους για άλλα να υπογράφουν κι άλλα να παίρνουν.

Ιστοσελίδες: Με ευθύνη του συνδικαλιστικού κινήματος δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας που να καλύπτει τους δημοσιογράφους εκεί. Υποτίθεται ότι καλύπτονται από την Ένωση Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ανάρτηση δέχεται ενημερώσεις από όλους σας, για την κατάσταση στα μέσα. Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις και για τα δικά μας λάθη και με προτάσεις και για το περίφημο θέμα των Blog, για το οποίο τα έχουμε πει και στο παρελθόν. Κάθε σχόλιο δεκτό. Εξάλλου, έχουμε μπροστά μας τέσσερις ημέρες.

Δ.Ι.Ασ.