anthimos_01«Εμπρός, λοιπόν, να σηκώσουμε όλοι μαζί τον σταυρό του εθνικού και κοινωνικού μας μαρτυρίου. Να πατήσουμε πάνω στα χνάρια του μαρτυρίου των προγόνων μας αδελφών Χριστιανών και Ελλήνων πατέρων», μας καλεί, στο Πασχαλινό μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. >>>

 

«Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία του Χριστού απόψε με τις αναμένες αναστάσιμες λαμπάδες και τα φωτισμένα πρόσωπα των εκατομμυρίων ορθοδόξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο που ψάλλουν όλοι μέσα από τις ψυχές τους τον θριαμβευτικό ύμνο της Εκκλησίας μας το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τονίζει επιπλέον και τα εξής: «Απέραντη είναι η χαρά και πρωτοφανής ο θρίαμβος που κυριαρχεί σήμερα στην πίστη και στη ζωή της Εκκλησίας του Χριστού. Όταν τα ζώντα μέλη αυτής βιώνουν βαθιά μέσα στις ψυχές τους το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του πλανήτη μας. Τότε είναι πως καθώς ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των ιερών ναών ο ύμνος τους φτάνει στους μακρινούς ορίζοντες σαν συμβολικός αντίλαλος της μουσικής συνθέσεως που εκτελούν σε ρυθμό πανηγύρεως και ευλάβειας οι λυτρωμένες ψυχές των Χριστιανών.

Ας κοιττάξωμεν απόψε, αδελφοί μου, πέρα μακριά, εκεί όπου τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας από της ταφής, εσείσθη ο πανάγιος τάφος του σωτήρος Χριστού. Άστραψε ξαφνικά ο ουρανός, κατέβησεν οι άγγελοι, εσείσθη και ανετράπη ο λίθος, «ως ην μέγας σφόδρα από της θύρας του μνημείου (Μάρκ. Ιστ΄ 4) το ανέσπερο φως ανέτειλε μέσα από το περίκλειστο Τάφο, και μέσα στον λυτρωτικό φωτισμό του Ουρανού, Ανέστη ο Χριστός από των νεκρών, οι φύλακες έκθαμβοι και περιδεείς, κατέπεσαν στη γη, και οι φωτεινές δέσμες των ακτίνων της Αναστάσεως πλημμυρίζοντας τη γη, επανέφεραν την λάμψη του ουράνιου φωτός, τη θέα του ουρανού στον κόσμο, την ίδια την ελπίδα του κόσμου. Χάρις και έλεος, τιμή και δόξα, δύναμη και ελπίδα είναι για τον αγωνιζόμενο πιστό ο Αναστημένος Χριστός.

Στο Χριστό με τα ευδιάκριτα σημάδια της σταυρικής Του θυσίας, στηρίζεται ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος για να απαλύνει την τραχύτητα και τη δοκιμασία της καθημερινής ζωής.

Κανείς δεν αμφισβητεί τα παθήματα του κόσμου στο πέρασμα από την επίγεια ζωή. Άλλοι ασθενούν και υποφέρουν επί μήνες ή χρόνια στο κρεβάτι του πόνου. Άλλοι συνθλίβονται από τα συμφέροντα και τις άνομες επιδιώξεις των άφρονων υλιστών. Άλλοι βλέπουν να γκρεμίζονται τα όνειρά τους για την πρόοδο και την ευτυχία τους. Άλλοι αδικούνται κατάφωρα από τις εξουσίες του κόσμου τούτου. Άλλοι τυραννούνται από την ανεργία. Άλλοι βασανίζονται από τα πάθη. Άλλοι εξωτερικά καταξιωμένοι και δήθεν ευτυχείς, ζουν το μαρτύριο της συνειδήσεως. Άλλοι αγωνιούν για πιθανούς πολέμους για σεισμούς και άλλοι φοβούνται την οικολογική καταστροφή. Μόνον άνθρωποι χωρίς συνείδηση περνούν ανενόχλητοι από τη ζωή…

Ιδιαίτερα, τώρα, αδελφοί μου, που βρεθήκαμε αναπάντεχα σ’ αυτή τη σκληρή δοκιμασία της οικουμενικής κρίσεως και της μειώσεως της εθνικής μας αξιοπρέπειας, είναι απόλυτη και άμεση ανάγκη να αναδειχθούμε όλοι οι Έλληνες αντάξιοι των κρίσιμων περιστάσεων. Εμείς όλοι δεν είμεθα μόνο Έλληνες, είμεθα και ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Εμπρός, λοιπόν, να σηκώσουμε όλοι μαζί τον σταυρό του εθνικού και κοινωνικού μας μαρτυρίου. Να πατήσουμε πάνω στα χνάρια του μαρτυρίου των προγόνων μας αδελφών Χριστιανών και Ελλήνων πατέρων, για να φτάσουμε στη χαρά της Αναστάσεως και της αναδημιουργίας. Να διώξουμε την απελπισία, να αποτρέψουμε τη δυστυχία, να εξουδετερώσουμε τον μαρασμό, να αποφύγουμε την κατάθλιψη, και με τα μέτωπά μας ψηλά να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας και την Ελλάδα μας. Ναι, το μπορούμε, εάν το θελήσουμε.

Αδελφοί μου, Το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού είναι μήνυμα ζωής, ελπίδας, χαράς και δημιουργίας. Αρκεί ο αγώνας μας να έχει ως σκοπό «του γνώναι τον Χριστόν και την δύναμη της Αναστάσεως αυτού και την κοινωνία των παθημάτων αυτού»… Εμπρός λοιπόν, αδελφοί μου, με πίστη και αισιοδοξία να προχωρήσουμε στην αγώνα της ζωής και της σωτηρίας. Και κατά συγκυρία η ωραιότερη των εποχών στον όμορφο τόπο μας, η Άνοιξη, περιπτύσσεται την λαμπρότερη των εορτών πανήγυρη, δηλαδή το αιώνιο Πάσχα των Ορθοδόξων.

Καλή Ανάσταση. Χρόνια πολλά και ο Χριστός Κύριος πάντοτε κοντά μας».