Μπορεί η οικονομική κρίση να μην έχει αφήσει σχεδόν κανέναν ανεπηρέαστο, ωστόσο αυτό δεν δίνει άλλοθι στο νονό ή τη νονά, που καλούνται κάθε Πάσχα, αν μη τι άλλο, να προσφέρουν στα βαφτιστήρια τους την παραδοσιακή λαμπάδα. Αντί, λοιπόν, να πελαγοδρομείτε ανάμεσα στις προσφορές, γιατί δεν επιλέγετε φέτος να επισκεφτείτε τα πασχαλινά μπαζάρ που διοργανώνουν διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις; Μ' αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε χρήματα και συγχρόνως θα προσφέρετε χαρά, πέρα από το δικό σας βαφτιστήρι και σε κάποιο άλλο παιδάκι που το έχει ανάγκη, και όχι μόνο.


Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται ήδη αρκετά πασχαλινά μπαζάρ, όπως αυτό του δήμου Συκεών, που εγκαινιάζεται σήμερα και θα λειτουργήσει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας (Ζάκκα 25). Εκεί, μπορείτε να βρείτε πρωτότυπες λαμπάδες, πασχαλινά αυγά και διάφορα διακοσμητικά είδη, φτιαγμένα από τους εθελοντές και τα μέλη του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας και του Β' ΚΑΠΗ της δημοτικής Ενότητας Νεάπολης. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Βορείου Ελλάδος.


Όπως κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος, το "Χαμόγελο του Παιδιού", που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, περιμένει τους φίλους του να επισκεφτούν το πασχαλινό μπαζάρ, που λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και το Σάββατο, από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Ειδικά, όμως, αυτή αυτήν τη χρονιά το "Χαμόγελο του Παιδιού" έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τη στήριξη του κόσμου καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει του δίνουν "μόλις 1,5 μήνα ζωής...". "Δυστυχώς, τα λειτουργικά μας έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον. Συνεπώς, αν δεν βρούμε πόρους θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις δράσεις μας, όπως τη λειτουργία των ασθενοφόρων, τη δημιουργική απασχόληση κ.ά.", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Βατσκαλή, εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. "Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουμε τα σπίτια μας και θα πετάξουμε έξω τα παιδιά που φιλοξενούμε", πρόσθεσε. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" διαθέτει συνολικά 10 σπίτια. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένα, στην περιοχή του Φοίνικα, και φιλοξενεί 29 παιδιά, ηλικίας από ενός έως 17 ετών. "Για τη φετινή χρονιά, λόγω της οικονομικής κρίσης, στο περίπτερό μας όλα τα προϊόντα, λαμπάδες, διακοσμητικά κ.λπ. κυμαίνονται από 1 έως 15 ευρώ", επεσήμανε η κ. Βατσκαλή.

Πέρα από το περίπτερο, το "Χαμόγελο του Παιδιού" απευθύνει έκκληση σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενισχύσει την οργάνωση, καλώντας από σταθερό στο 14545, από όλα τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, με χρέωση 2,27€ ανά κλήση και από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με χρέωση 2,46€ ανά κλήση ή να στείλει μήνυμα (SMS) στο 54020 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ ή XAMOGELO με χρέωση 2,46€.

Για άλλη μία χρονιά το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο διοργανώνει πασχαλινό μπαζάρ στο περίπτερό του (Αριστοτέλους και Βασ. Ηρακλείου), με προϊόντα φτιαγμένα με το μεράκι των εθελοντών αλλά και των ίδιων των παιδιών. Εκεί διατίθενται χειροποίητες λαμπάδες από 4 έως 15 ευρώ, χειροποίητα γλυκά και διακοσμητικά σε προσιτές τιμές. Στο παιδικό χωριό του Φιλύρου φιλοξενούνται σήμερα 53 παιδιά, το μικρότερο ηλικίας τριών ετών και το μεγαλύτερο 20 ετών.

Μεθαύριο, Πέμπτη 14 Απριλίου, και την Παρασκευή 15 Απριλίου, ο Σύλλογος Φίλων-Εθελοντών Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διοργανώνει το δικό του πασχαλινό παζάρι, στην αίθουσα του Συνδέσμου Μοναστηριωτών (Αλεξάνδρου Σβώλου 47, 1ος όροφος), από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Εκτός από πασχαλινές λαμπάδες, θα διατίθενται προς πώληση, σε χαμηλές τιμές, διακοσμητικά, κοσμήματα, κεραμικά, σημειωματάρια-λευκώματα και ρούχα. Όλα τα είδη, εκτός από τα ρούχα, είναι φτιαγμένα με τη φροντίδα των παιδιών του Δενδροποτάμου, του Παπάφειου, των δικαστικών φυλακών Θεσσαλονίκης, του Νεανικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων Εργατικών Κατοικιών Ευκαρπίας "το στέκι" και από τα εργαστήρια των εθελοντριών. Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη θα διατίθενται επώνυμα ρούχα σε χαμηλές τιμές σε κατάστημα γνωστού εμπορικού κέντρου, από όπου μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Σύλλογο.

Πασχαλινό μπαζάρ πραγματοποιεί και ο Τομέας Ανοικτής Φροντίδας της ΜΚΦ (Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας) "Ο Άγιος Παντελεήμων". Το παζάρι θα λειτουργήσει την Παρασκευή 15 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, και το Σάββατο 16 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης "Χρήστος Τσακίρης".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ