2011-04-04_20-39-31_799_Θεσσαλονίκη“Η αντίσταση των πολιτών είναι η μόνη ελπίδα”. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, πριν από λίγο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος σε θέματα Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας έδραξε την ευκαιρία να γενικεύσει το τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για τη γειτονιά του, με το τι μπορεί να κάνει για την πατρίδα του. “Το μόνο που θα φέρει αλλαγές είναι η συνειδητοποίηση της μικρής δύναμης που έχει ο καθένας στα χέρια του”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα θέματα της πόλης, εξέφρασε την άποψη ότι “με αυτήν την (σ.σ. κεντρική) πολιτική, ό,τι κι αν κάνει ο νέος δήμαρχος –αν θέλει- δεν μπορεί, ειδικά με ό,τι παρέλαβε. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είναι εκτελεστικά όργανα. Τα προβλήματα θα γιγαντώνονται”, είπε κι έφερε ως παράδειγμα το θέμα των συμβασιούχων, που έχει φέρει σε απόγνωση το δήμο Αθηναίων (αλλά και την… υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης).

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της Κεντρικής Μακεδονίας, είπε πως “αν δεν υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις δε θα αλλάξει το τοπίο”. Πρότεινε “όσοι παίρνουν κρατικό χρήμα να υποχρεώνονται να διατηρούν, στις επιχειρήσεις τους, τις θέσεις εργασίας και κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία “τράπεζας ειδικού σκοπού”. Μάλιστα, αναφερόμενος στα δεκάδες λουκέτα που έχουν αναγκαστεί να βάλουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, είπε πως “στη Θεσσαλονίκη συντελείται ο Θάνατος του Εμποράκου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτουν το 55% της οικονομικής ζωής και το ΤΕΜΠΜΕ δίνει χρήματα στις εύρωστες οικονομικά… Οι άλλοι όλοι έχουν φθάσει στο κόκκινο”.

Για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης (την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και την αποβιομηχάνιση) θύμισε πως η περιοχή “τα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια, διότι υπάρχουν πάντα αυτοί που εκμεταλλεύονται τις αγροτικές και άλλες επιδοτήσεις”. Υποστήριξε πως, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης “αυτοί θα εκμεταλλεύονται και πάλι την κατάσταση” και θύμισε πως “600 δισ. ευρώ ‘έφυγαν’ για την Ελβετία”.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “παραλογισμό” την πολιτική της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, ζήτησε “άλλο μίγμα πολιτικής” και τόνισε πως “όταν βρίσκεσαι σε ύφεση δεν μπορείς να μιλάς για προοπτική”. Ζήτησε “να βγούμε από τον φαύλο κύκλο” και “απ’ αυτό το τούνελ πυ δεν έχει έξοδο”. Και θύμισε την περίπτωση της Αργεντινής, όπου “το ΔΝΤ οδήγησε στη χώρα στην κατάρρευση” και το πρόβλημα βρήκε λύση “με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την απαγκίστρωση από το μηχανισμό”.