Τραμ για τη Θεσσαλονίκη, θαλάσσια συγκοινωνία, Δίκτυα ποδηλατοδρόμων, κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης και μια σειρά αναπλάσεις, περιλαμβάνει το νέο Ρυμιστικό Σχέδιο.

 

Την ανακοίνωσή του έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία χαρακτήρισε δομικές αυτές τις παρεμβάσεις.

Όσον αφορά τις αστικές αναπλάσεις, στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, η απόδοση μεγάλου τμήματος του ιστορικού κέντρου στους πεζούς μέσω της δημιουργίας πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η ανάπλαση πλατειών και ο ανασχεδιασμός ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως και η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση εγκαταλελειμμένων και υποβαθμισμένων περιοχών. Τόνισε πως ο δήμος χρειάζεται μεγαλύτερη «ευλυγισία» ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι το θαλάσσιο μέτωπο.