doctors_)1Περίμενε να βρεθεί μόσχευμα, για να χαμογελάσει, ξανά, στη ζωή. Αυτό, όμως, δεν έγινε. Κι από το θάνατό του, ξεπήδησε ζωή. Ο 44χρονος νεφροπαθής, δωρητής σώματος κι ο ίδιος, έσωσε τη ζωή 54χρονου που έπασχε από κίρωση ήπατος.

Το σκηνικό μιας ανθρώπινης τραγωδίας στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο νεφροπαθής δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. "Έφυγε" καθώς περίμενε το μόσχευμα. Συνειδητοποιημένος, όμως, ο ίδιος, μέσα από το δράμα του, στο τι σημαίνει δωρητής οργάνων σώματος, είχε δηλώσει πριν χρόνια πως θα έδινε τα ζωτικά του όργανα σε όποιον είχε ανάγκη. Κι αυτός βρέθηκε στον ασθενή που περίμενε, στο διπλανό κρεβάτι, ένα ήπαρ για να κρατηθεί στη ζωή.

Η μεταμόσχευση έγινε, πέτυχε και ο ασθενής έχει ήδη βγει από την εντατική και έχει μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας.

Είναι από τις σπάνιες επεμβάσεις το μόσχευμα ενός νεφροπαθούς να μεταμοσχεύεται σε ασθενή με πάθηση του ήπατος, σύμφωνα με τον χειρουργό μεταμοσχεύσεων, διευθυντή ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο, Δημήτρη Γάκη. Η επέμβαση διήρκεσε έξι ώρες.

Ο λήπτης του ήπατος βρισκόταν σε λίστα αναμονής περισσότερο από ένα χρόνο και η κατάστασή του ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένη.