Προσπάθεια να αυξήσει την ασφάλεια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κάνει η πρυτανεία, αναδιαρθρώνοντας την έως τώρα ανύπαρκτη υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος. Σκοπός της διοίκησης είναι να απομακρυνθούν διάφορα ταραχοποιά κακοποιά άτομα ώστε οι φοιτητές να ασχολούνται ανεμπόδιστοι με τις σπουδές τους.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος ο χώρος του πανεπιστημίου χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, Φυσικομαθηματικό - Γεωπονία, Φιλοσοφική - Διοίκηση - Θεολογική, Πολυτεχνείο - Παιδαγωγική, Ιατρική – Οδοντιατρική. Σε κάθε τομέα θα περιπολούν ομάδες φυλάκων που θα απαρτίζονται από τέσσερα άτομα ενώ η υπηρεσία τους θα διαρκεί όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες της εβδομάδας. Οι φύλακες θα κινούνται όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους των τομέων τους αλλά και μέσα στα κτίρια.
Σε κάθε σχολή, θα λειτουργεί μόνο μία είσοδος, όπου θα υπάρχει φυλάκιο και ένα άτομο που θα παρέχει πληροφορίες. Οι υπάλληλοι της φύλαξης θα φορούν διακριτή ενδυμασία με το λογότυπο του πανεπιστημίου και την κάρτα ταυτότητάς τους.
Για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, που θα απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας, θα λειτουργεί το λεγόμενο σύστημα «κίτρινου» και «κόκκινου» συναγερμού, που ουσιαστικά σημαίνει τη μεγαλύτερη εγρήγορση και ετοιμότητα των φυλάκων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.