viomixania_01Η ανεπάρκεια κεφαλαίων σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ρίσκο, το οποίο κατά την τρέχουσα περίοδο είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν, καθιστούν τις επενδύσεις σχεδόν απαγορευτικές.  Αυτό υποστήριξε ο …>>>

πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Προτάσεις για την Απλοποίηση του Συστήματος Αδειοδότησης στη Βιομηχανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσουμε για να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη είναι αφενός η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, αφετέρου δε η θεσμοθέτηση πραγματικών μέτρων που θα βοηθούν τη λειτουργία της καθημερινότητας των επιχειρήσεων, και γενικά η λήψη μέτρων που θα καθιστούν τις επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές.

«Βρισκόμαστε σε μια αρνητική συγκυρία κατά την οποία διαπιστώνεται μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και πρόβλεψη για περαιτέρω μείωσή της και το 2011», είπε στην ομιλία του ο κ. Πέντζος ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως θετικές τις αποφάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, αλλά επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα μέτρα ανάπτυξης να γίνουν πραγματικότητα.

Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα των αδειών λειτουργίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης ο βιομηχανικός κόσμος παραμένει ιδιαίτερα προβληματισμένος. Έκανε λόγο για πληθώρα πιστοποιητικών που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας, για αδικαιολόγητες χρονικές καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι πολλές φορές όλες αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου για περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης είναι: εμβάθυνση της αποκέντρωσης, να μην παραμείνει στο ΥΠΕΚΑ η κατηγορία Α1, αλλά μόνο οι βιομηχανίες που υπάγονται στις οδηγίες IPPC, δημιουργία πραγματικού One Stop Shop και διαπιστευμένων φορέων υποστήριξης των αδειοδοτικών αρχών από τον ιδιωτικό τομέα, επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, μεταφορά τεχνογνωσίας και μείωση των κρατικών δαπανών.