18F3XR3STILIΆρωμα Μέσης Ανατολής στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 5 Μαΐου ανακηρύσσοντας την πόλη μας σε «Πρωτεύουσα του Βιβλίου» για τέσσερις ημέρες.

 

Το φετινό πρόγραμμα θα απαρτίζουν περισσότερες από 170 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και γούστο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ όπως και στη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δώδεκα φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από εννέα χώρες θα κάνουν το ταξίδι της 8ης ΔΕΒΘ: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Στην έκθεση θα εκπροσωπηθούν τα περισσότερα αραβικά κράτη που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό, ενώ παρόντες θα είναι και δημιουργοί από την Τουρκία, την Αιθιοπία, το Ισραήλ, το Ιράν και το Πακιστάν.

Θα υπάρχει και ειδικό αφιέρωμα για τον Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Γκαμάλ Γιτάνι, Σούμπχι Χαντίντι, Xόντα Μπαρακάτ. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Μαχφούζ στα ελληνικά.