Το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Νεάπολη) Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HID(Harnessing Intercultural Diversity), στο οποίο είναι ο συντονιστικός οργανισμός.

 

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τους Ισπανούς εταίρους, στη πόληCadiz της Ισπανίας, 16-20 Φεβρουαρίου 2011. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση των εργασιών που έχουν γίνει και ο συντονισμός των μελλοντικών. Το Σχολείο συμμετείχε με αντιπροσωπεία τεσσάρων καθηγητών.

Το Ευρωπαϊκό έργο HID χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της δράσης Εκπαιδευτικές Συμπράξεις (Partnerships), του προγράμματος Grundtvig. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων με σκοπό την αξιοποίηση της πολυπολιτισμικότητας και την υποβοήθηση της αποδοχής και ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Το έργο αναπτύσσει δράσεις που βοηθούν τους σπουδαστές των ιδρυμάτων, που συμμετέχουν, να συγκρίνουν την τοπική κουλτούρα με αυτή των μεταναστών, να γνωρίσουν τις αντίστοιχες στατιστικές, να προβληματιστούν στην σχέση των μεταναστών με την εγκληματικότητα, να έρθουν πιο κοντά με τους μετανάστες της γειτονιάς τους μέσω συνεντεύξεων και, τελικά, να αναστοχαστούν για τις καθημερινές σχέσεις σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων προωθεί την έννοια του ενεργού Ευρωπαίου Πολίτη, μειώνει τις εντάσεις μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού και των μεταναστών, συμβάλλει στην εκτίμηση της προσφοράς των μεταναστών στην κοινωνική ζωή και προωθεί την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα.

Το έργο ξεκίνησε τις εργασίες του τον Οκτώβριο του 2009 και η ολοκλήρωση του αναμένεται τον ίδιο μήνα του 2011. Συμμετέχουν 7 Ευρωπαϊκοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί από Ελλάδα, Ισπανία, Εσθονία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο και Πολωνία.