8F1XR4STILIΟλομέτωπη επίθεση, προς τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβαν στα οικονομικά του δήμου, εξαπέλυσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο…>>>

δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν.

Για «διαφθορά» και «αδιαφορία» στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, για «χάος» και «μπάχαλο», μίλησε από την πλευρά του ο Χασδάι Καπόν.

«Το πρόβλημα της κληρονομιάς μας έχει δύο συνιστώσες, η μία είναι της διαφθοράς στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η άλλη η αδιαφορία στην διαχείριση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Επισήμανε μάλιστα πως «τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, ζημιώθηκαν διπλά σε βάθος χρόνου. Από πρόθεση σε περιπτώσεις υπεξαιρέσεων του δημοσίου χρήματος. Από έλλειψη προθέσεως, διότι ο δήμος Θεσσαλονίκης συστηματικά αγνόησε τις δια νόμου καθορισμένες υποχρεώσεις του, με συνέπεια να του επιβληθούν μια σειρά από ποινές οι οποίες σωρευτικά συνιστούν δυσβάστακτη απώλεια χρήματος».

Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε παράλληλα και για ευκαιρία αλλαγής. «Αυτή η κληρονομιά είναι και μια ευκαιρία. Ευκαιρία να αντικαταστήσουμε την αδιαφορία με την επιμέλεια, την νωθρότητα με τον δυναμισμό. Όπως ίσως ξέρετε μικρότεροι δήμοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε βάθος χρόνου επέδειξαν πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις από ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στην άντληση και απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε καίριους τομείς όπως αυτούς της κοινωνικής πολιτικής. Κανονικά το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, θα έπρεπε να είχε πετύχει διοικητικές οικονομίες κλίμακας και να απορροφούσε, ανάλογα με το μέγεθος του, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς, πολύ περισσότερους πόρους από ότι ο οποιοσδήποτε άλλος δήμος της Βορείου Ελλάδος», υποστήριξε.

Πιο αναλυτικός σχετικά με το τι παρέλαβαν από την προηγούμενη διοίκηση, ήταν από την πλευρά του ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του 2011, που βάση των σημερινών συνθηκών, όπως τόνισε θα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με αυτόν του 2010. Ο κ. Καπόν έκανε λόγο για οργανωτικές δυσλειτουργίες των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου όπως και των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεών του, επισημαίνοντας πως, δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το Ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, βρέθηκαν τιμολόγια που δεν είχαν καταχωριστεί, δεν υπήρχε Μητρώο και Σύστημα Παρακολούθησης Παγίων Στοιχείων ούτε μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών. «Μέχρι και σήμερα είναι αδύνατη η συμφωνία του Ταμείου με την πραγματικότητα», σχολίασε. Επιπλέον τόνισε πως «πλήθος πλασματικών υπερωριών δίνονταν σε ημέτερους και το 2010 ανήλθαν σε 9.000.000 ευρώ σε ένα σύνολο μισθοδοσίας 90.000.000 ευρώ. Στην εταιρεία που έχει τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης δόθηκαν υπερωρίες ύψους 390.000 ευρώ το 2010».

Γνωστοποίησε παράλληλα πως αλλάζει ο τρόπος χορήγησης υπερωριών και ότι θα μειωθούν στο 1/3 της περσινής χρονιάς. Στο πλαίσιο μάλιστα της περικοπής των υπερωριών εξετάζεται όπως τόνισε και το μέτρο να μη γίνονται κηδείες τις Κυριακές.

Εν συνεχεία ανέφερε πως «επί σειρά ετών, ο δήμος καταστρατηγούσε φορολογικές διατάξεις και δεν απέδιδε -ως ώφειλε- ΦΠΑ για προσφορά υπηρεσιών (Γυμναστήρια, Ωδεία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επίκειται η επιβολή προστίμων που μαζί με τις οφειλές μπορεί να ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ στο τέλος του 2010, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ) υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες, στα πέντε ΚΑΠΗ υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς προμηθευτές, χωρίς κανείς να εξηγεί πώς προέκυψαν, ο δήμος παρακρατούσε παρανόμως επιχορηγήσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία φορέων κοινωνικής μέριμνας και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για καταβολή οφειλών στους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και στους δασκάλους του Ωδείου». Ο κ. Καπόν θέλοντας να δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις οφειλές του δήμου ανέφερε: «Η εικόνα για τα χρέη του δήμου είναι η εξής: ο δήμος Θεσσαλονίκης χρωστάει 35.000.000 ευρώ σε προμηθευτές, 42.000.000 σε Τράπεζες, σε 51.400.000 υπολογίζεται η υπεξαίρεση στην Ταμειακή Υπηρεσία, σε 17.000.000 τα πρόστιμα της Εφορίας, σε 1.500.000 προς μουσικούς και μένει να υπολογιστεί το χρέος από το ΦΠΑ. Τα συνολικό χρέος είναι 146.900.000 ευρώ».

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Για τον προϋπολογισμό του 2011 ο κ. Καπόν τόνισε ότι θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος και πραγματικός. Δεν θα ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ, θα είναι κατά 40% χαμηλότερος από τον περσινό που ήταν 320.000.000 και εκτελέστηκαν τα 247.000.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν και όχι έσοδα αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας.

«Πρόκειται για προϋπολογισμό στο πλαίσιο του οποίου ξέρουμε πόσα έσοδα θα έχουμε, από πού θα προκύψουν αυτά και πώς θα διατεθούν. Το τακτικό τμήμα του προϋπολογισμού (κρατική επιχορήγηση, έσοδα από πρόστιμα, άδειες, μισθώματα ακινήτων, κτλ.) δύσκολα θα υπερβαίνει τα 160 εκ ευρώ.

Τα έκτακτα έσοδα (επιχορήγηση για τα Σχολεία, για τα έργα ΣΑΤΑ, επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που ολοκληρώθηκε, όπου υπάρχουν έργα σε εξέλιξη και εγκεκριμένα έργα για τα οποία αναμένονται οι σχετικές πιστώσεις) μένουν προς το παρόν στα περυσινά επίπεδα, αν και το αρμόδιο υπουργείο δεν μας έχει κοινοποιήσει ακόμη πόση θα είναι η ΣΑΤΑ ή η επιχορήγηση για άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, τα έκτακτα έσοδα θα ενισχυθούν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, για τα οποία βρισκόμαστε στη φάση διεκδίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η προσπάθειά μας είναι ο προϋπολογισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένος, μέσω άλλων πόρων, όπως τα Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σας αναφέρω πως ο αρχικός προϋπολογισμός του 2010 ανήλθε στα 320 εκ. ευρώ, ενώ τελικά εκτελέστηκαν τα 247 εκ. ευρώ, εκ των οποίων αφήσαμε χρέη περίπου 10 εκ. Ευρώ».

Επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα!

Στη συνέχεια τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όσο και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, έκαναν γνωστή την πρόθεση της νέας διοίκησης να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα. «Η διοίκηση του δήμου θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στις δίκες που θα γίνουν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον προσώπων σε βάρος των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ή άλλες παράνομες πράξεις, ενώ θα προσφύγει και εναντίον της εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του δήμου», ανέφεραν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα αντιμετωπίσει ο δήμος το ενδεχόμενο κάποιοι προμηθευτές που δεν έχουν πληρωθεί να κάνουν αγωγές, για να διεκδικήσουν ακίνητη περιουσία, ο κ. Καπόν σχολίασε πως τέτοιες περιπτώσεις είναι η καθημερινότητά του και πρόσθεσε πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο δήμος δεν μπορεί να παραλάβει ούτε να πουλήσει ακίνητα. Παράλληλα σημείωσε ότι , η δημοτική αρχή διεκδικεί από την κυβέρνηση να υπάρξει ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η νέα διοίκηση του δήμου θα είναι έτοιμη στις αρχές Απριλίου για την πλήρη λειτουργία μηχανογραφημένου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει πλήρης συμφωνία του λογιστικού με το ταμειακό υπόλοιπο. Σήμερα στα ταμεία του δήμου υπάρχουν 16.000.000 ευρώ», τόνισαν.

Παπαγεωργόπουλος:  «Κατώτερη των περιστάσεων, η νέα διοίκηση»

Στα όσα καταλόγισαν στη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου σχετικά με τα οικονομικά του δήμου, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Χασδάι Καπόν, απάντησε άμεσα ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε λόγο για ανασφάλεια της νέας διοίκησης, αλλά και για προσπάθεια συκοφάντησης και δυσφήμησης του.

«Η νέα διοίκηση του Δ.Θ., πρέπει να αισθάνεται τελείως ανασφαλής, αφού την ώρα που την Θεσσαλονίκη ταλανίζουν δεκάδες προβλήματα αυτή ασχολείται με την προηγούμενη διοίκηση, μια διοίκηση που ψήφισαν οι συμπολίτες μας για 3 συνεχόμενες φορές σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, μια διοίκηση που άφησε πίσω της ένα τεράστιο έργο που το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι συμπολίτες μας». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε πως «η νέα διοίκηση αντί να συκοφαντεί με χαλκευμένα στοιχεία την προηγούμενη διοίκηση, θα έπρεπε να ασχολείται π.χ. με το παραεμπόριο που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα του επιχειρηματικού κόσμου και αλλοιώνει συγχρόνως την εμφάνιση της πόλης μας. Αντί να λασπολογεί, θα έπρεπε να ασχολείται με την καθαριότητα της πόλης που κάθε μέρα γίνεται και πιο προβληματική. Αντί να κάνει εξαγγελίες για μνημείο Νεοτούρκων, γκέι παρελάσεις, περιοχή πορνείων, ευθανασία αδέσποτων κ.λ.π., θα έπρεπε να ασχολείται με τα ‘διπλοπαρκαρισμένα’ που έχουν καταστήσει τους κυριότερους δρόμους της πόλης μας κυριολεκτικά απροσπέλαστους. Αντί να διώκει ευσυνείδητους υπαλλήλους, να απολύει μονίμους και να αποκαλεί φασίστες συνδικαλιστές του δήμου μας, θα έπρεπε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους. Αντί να παροπλίζει επιτυχημένα πολιτιστικά συγκροτήματα όπως το ‘Παραδοσιακό’ του δήμου μας, και να καταργεί θεσμούς όπως η ‘Γιορτή του Αθλητισμού’, να δίνει πραγματική πολιτιστική τροφή στους συμπολίτες μας. Αντί να καταργεί τα επιδόματα προς τις πολύτεκνες οικογένειες, να στηρίζει με όλους τους τρόπους τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Αντί να στεφανώνει με την ημισέληνο την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντί να προτείνει το ‘Νέα Μακεδονία’ (!) για όνομα των Σκοπίων θα έπρεπε να στηρίζει τις Εθνικές μας θέσεις που καταγράφονται στα ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου». Επισημαίνει μάλιστα πως «η νέα Διοίκηση του Δ.Θ. δυστυχώς αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».


του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ από το www.typosthes.gr