fisiko_aerio_01Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας,  Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή έντονες πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, αναφορικά αφενός με την αποτυχία εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή για την ΕΠΑ Αττικής και…

αφετέρου με την άνευ σχεδίου άσκηση πίεσης εκ μέρους της Κυβέρνησης προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ για «κλείσιμο» μεταξύ τους συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης της ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαφαινόμενη αρνητική πορεία του διαγωνισμού για την ΕΠΑ Αττικής, αλλά και η δυστοκία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και άλλων ημικρατικών φορέων στην αγορά ενέργειας, αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα:. Ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης με στόχο να κατευθύνει ορισμένες διαδικασίες καταλήγει σε αποτυχία των εγχειρημάτων και απαξιώνει συστηματικά θεσμούς που είναι χρήσιμοι για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.

Είναι αντιληπτό το άγχος της Κυβέρνησης και η αγωνία της να συγκεντρώσει χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αγωνία όμως αυτή τείνει να καταστρέψει ζωτικούς τομείς της εθνικής οικονομίας ιδιαίτερα δε σε μια κρίσιμη περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε.  

Οποιοδήποτε προσπάθεια της Κυβέρνησης να «κατευθύνει» τη λήψη αποφάσεων για την προώθηση λύσεων (εκτός αυτών που είναι συμβατές με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς) αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην  εξασφάλιση πόρων για τα επόμενα «μνημόνια» δεν είναι ανεκτή» .