wine5Τα ελληνικά κρασιά κέρδισαν την προσοχή του οδηγού πόλης που εκδίδει η γαλλική εταιρεία πώλησης πολυτελών ειδών Louis Vuitton. Για πρώτη φορά ο οδηγός αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη και

στους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, τους οποίους "περπατά" με τη βοήθεια του Νίκου Μάνεση (συγγραφέα και οινοκριτικού).

Το γεγονός ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ) Γιάννης Βογιατζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, σήμερα, με αφορμή τον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης και τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων. Οι δυο διαγωνισμοί τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά, φέτος, πραγματοποιούνται την ίδια χρονική περίοδο, στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων Detrop και Oenos της Helexpo.

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως τη "ζωντανή καρδιά" του αμπελοοινικού κόσμου της Ελλάδας και ανακοίνωσε ότι η δημοτική τηλεόραση θα καλύψει σε απευθείας μετάδοση το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού.

Ο κ. Βογιατζής παρότρυνε τους καταναλωτές να επιλέγουν επώνυμο ελληνικό κρασί, το οποίο -όπως είπε- υπάρχει σε προσιτές τιμές. Υπογράμμισε ότι αγορές-στόχοι του εξωτερικού των Ελλήνων οινοποιών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, δίνουν θετικά αποτελέσματα, καθώς πέρυσι καταγράφηκε αύξηση 7% στις εξαγωγές οίνου σε αυτές τις χώρες, έναντι του 2009.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την ΕΝΟΑΒΕ, σε συνεργασία με τη Helexpo και με την αιγίδα όλων των φορέων του οινικού κλάδου της Ελλάδας. Πρόκειται για το μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου, που διοργανώνεται και υλοποιείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (OIV) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους ξένους και Έλληνες γευσιγνώστες, στις 8, 9 και 10 Μαρτίου 2011. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την απονομή των βραβείων, καθώς και η γευσιγνωσία των βραβευμένων κρασιών για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου 2011.

Στο δεύτερο μέρος, στις 12 Μαρτίου 2011, θα αναδειχθεί ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος.