elitis_01

Αφίσες με στίχους του Ελύτη θα φιλοξενηθούν σε 30 στάσεις λεωφορείων, καθώς και στις προσόψεις των βιβλιοθηκών της πόλης, έργα του νομπελίστα ποιητή θα διαβαστούν σε …>>>

κεντρικά βιβλιοπωλεία, ενώ οπτικοακουστικό υλικό για τα κείμενά του θα περιμένει τους επισκέπτες δημοτικών βιβλιοθηκών από αύριο 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Τη φετινή χρονιά ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στη χώρα μας είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
-Μια καμπάνια στα ΜΜΜ, ώστε η ποίηση να μπει στην καθημερινότητα όλων. Φέτος σε αυτήν θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και η Θεσσαλονίκη, η Μυτιλήνη (τόπος καταγωγής του Ελύτη), η Ρόδος και η Ζάκυνθος.
Ουσιαστικά για ένα μήνα οι στίχοι του Έλληνα ποιητή θα ταξιδεύσουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ).
-Ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία. Σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη και συζητούν για το πολυσήμαντο έργο του στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων, το βράδυ της Δευτέρας στις 7.00 μ.μ., στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων).
Ειδικότερα στην πόλη μας τα Public που βρίσκονται στη Στοά Χιρς (Τσιμισκή 24) θα πραγματοποιήσουν ένα αφιέρωμα στο οποίο ποιήματα του Ελύτη θα διαβάσουν: οι ποιητές Σταύρος Ζαφειρίου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, οι ποιήτριες Μαρία Κέντρου –Αγαθοπούλου και Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, οι πεζογράφοι Θωμάς Κοροβίνης και Γιώργος Σκαμπαρδώνης και η ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. Ζωή Σαμαρά.
-«Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον δήμο. Μια «γωνία» για τον Ελύτη θα περιμένει τους επισκέπτες σε εννέα βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης τις ημέρες αυτές. Με οπτικοακουστικό υλικό (απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, μελοποιημένα ποιήματά του, αφίσες με στίχους) και βιβλία του Ελύτη και για τον Ελύτη θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα) ανακαλύψουν το έργο του.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται σε συνεργασία με τη αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.


της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ από τον www.typosthes.gr