ekptwseis-2-thumb-largeΗ λαϊκή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» φαίνεται ότι χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αφού ούτε καν οι εκπτώσεις δεν κατάφεραν να βγάλουν από το αδιέξοδο το εμπόριο της πόλης, που έχει ήδη υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 30% την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε δείγμα 230 επιχειρήσεων, σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο από τον τζίρο στην περίοδο των εκπτώσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 1% δήλωσε ότι είδε αύξηση στο τζίρο, ενώ πάνω από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση τζίρου.

Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή αφού στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, μόνον το 12% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς, ενώ το 90% υποστηρίζει ότι είδε αρνητική μεταβολή τζίρου, σε σχέση με τις περσινές εκπτώσεις. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8% και 72%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανέρχονται σε 6% και 82% αντίστοιχα. Όπως προκύπτει από ειδικότερη ανάλυση για το ιστορικό κέντρο, περισσότερο έχουν πληγεί οι έμποροι στην περιοχή Εγνατία-Ι. Δραγούμη και Βενιζέλου, όπου ικανοποιημένο δήλωσε μόνο το 2% των ερωτηθέντων. Στην περιοχή της Τσιμισκή - Αγ. Σοφίας – Μητροπόλεως - Πρ. Κορομηλά, το ποσοστό των ικανοποιημένων από το τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 24% και στην περιοχή Ερμού - Βασ. Ηρακλείου-Δημ. Γούναρη στο 10%.

Ερωτηθέντες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο τζίρος τους πήρε την κατιούσα, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης «δείχνουν» ως κύρια υπαίτια την οικονομική κρίση (με ποσοστό 37%), ενώ ακολουθεί η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών (22%). Κατά τους ίδιους, τα μέτρα που θα βελτίωναν την κατάσταση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, είναι όσα θα βοηθούσαν στην αλλαγή ψυχολογίας του καταναλωτή (ποσοστό 31%), στην ενίσχυση της ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το ΤΕΜΠΜΕ (ποσοστό 19%), στην πάταξη του παραεμπορίου (ποσοστό 17%), στην ελαστικοποίηση τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού (ποσοστό 16%) και στην άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ (ποσοστό 11%).

«Με δεδομένο ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος, αλλά και η αντίστοιχη περυσινή περίοδος των εκπτώσεων ήταν, εξίσου κακές για την κίνηση στην αγορά, γίνεται αντιληπτό το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το εμπόριο της πόλης μας, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει με αγωνία, πλέον, το μέλλον του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΘ.

 

από το www.typosthes.gr