ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ 6Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

olth_03Εννέα είναι οι προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την επέκταση του κρηπιδώματος 26 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ. ΕΜΠΟ) της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΟΛΘ ΑΕ οι εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα, που κατέθεσαν προσφορές είναι οι: Μηχανική ΑΕ, ΑΕΓΕΚ ΑΕ, Ακτωρ ΑΤΕ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, J & P ΑΒΑΞ ΑΕ, Μοχλός ΑΕ, Technis SpA (ιταλικών συμφερόντων), Archirodon Group NV και η ισπανοελληνική κοινοπραξία FCC Contruccion SA- ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ.

Η επιτροπή διαγωνισμού σε επόμενες συνεδριάσεις θα εξετάσει περαιτέρω τις προσφορές και θα συντάξει πρακτικό το οποίο θα υποβληθεί στο ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δυτικού τμήματος της προβλήτας, κατά 550 μέτρα στο μήκος, 365 μέτρα στο πλάτος και 16 μέτρα στο βάθος, ώστε να μπορούν να «πιάσουν» στο λιμάνι μεγάλα πλοία μεταφοράς κοντέινερς. Η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει τη χωρητικότητας του Σ.ΕΜΠΟ σε 1,240 εκατ. TEUs έναντι των 405.000 TEUs που είναι σήμερα. Κι αυτό διότι το κύριο στρατηγικό πρόβλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την αύξηση της διακίνησης φορτίων και την ενίσχυση της θέσης του στον λιμενικό ανταγωνισμό είναι η έλλειψη χωρητικότητας, η οποία συνδυάζεται με ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η απουσία βαθύτερων κρηπιδωμάτων με επαρκές μήκος για μεγάλα πλοία, αντίστοιχων αποθηκευτικών χώρων (ιδιαίτερα στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων), καθώς και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού μεγάλης απόδοσης. Όλα αυτά αναμένεται να ξεπεραστούν με την ολοκλήρωση της επέκτασης της 6ης προβλήτας, που έχει προϋπολογισμό περί τα 249 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 84,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015. Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από ίδια κεφάλαια της ΟΛΘ ΑΕ, αλλά και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 50 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης άλλα 50 εκατ.

Σε επόμενη φάση –και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση της χωρητικότητας- θα μπορεί να γίνει η επέκταση της 6ης προβλήτας από τα ανατολικά (600 μέτρα μήκος, 250 μέτρα πλάτος, 16 μέτρα βάθος).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΘ ΑΕ και έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2010 η θαλάσσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω Θεσσαλονίκης (περιοχή ΟΛΘ) αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 1%, σε σχέση με το 2009 και ανήλθε σε περίπου 190.000 κοντέινερς (273.282 TEUs, έναντι 270.181 το 2009) , εκ των οποίων 147.990 πλήρη και 41.979 κενά.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση, άνω του 36%, σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση, με τον αριθμό των επιβατών να "προσγειώνεται" στα 100.755 άτομα, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2000, ταξίδευαν ακτοπλοϊκώς μέσω Θεσσαλονίκης σχεδόν 250.000 άνθρωποι.