ΦΤΩΧΟΙ – ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ

paxisarkia_04Σε επιδημία τείνει να μετατραπεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας καθώς, σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως έρχεται αντιμέτωπος με την παχυσαρκία, που εξαπλώνεται από τα πλουσιότερα πλέον και στα φτωχότερα έθνη.

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, δεν παρατηρούνται μόνο στα Δυτικά ή πλουσιότερα κράτη μόνο, επεσήμανε ο Majid Ezzati του Imperial College London και Harvard University που δημοσίευσε την έρευνα του στο περιοδικό Lancet. Η μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει σημαντικές μεταβολές σε καίριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι στην πρώτη γραμμή υπαιτιότητας για τους θανάτους σε όλο τον κόσμο. Δισεκατομμύρια ξοδεύονται κάθε χρόνο σε ιατρικά μηχανήματα και φάρμακα για την καταπολέμηση τους.

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερα στις χώρες της Βαλτικής και στην Ανατολική και Δυτική Αφρική.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του περιοδικού Lancet, η Sonia Anand και ο Salim Yusuf fαπό το McMaster Πανεπιστήμιο του Καναδά επεσήμαναν το παγκόσμιο «τσουνάμι καρδιαγγειακών παθήσεων» που απειλεί τον πληθυσμό-ο οποίος θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κακών λιπαρών και αλατιού καθώς και να αυξήσει την σωματική άσκηση.