ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης του Εμπορίου με την ΟΙΥΕ, σύμφωνα με τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλώνει ότι θα προχωρήσει η ΕΣΕΕ εκφράζοντας τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα χαμηλού εργατικού κόστους.

Όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σύμφωνα με πληροφορίες στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, τα ερωτήματα των εργοδοτών για διευκρινίσεις εφαρμογής των ειδικών συμβάσεων ξεπερνούν τα 1.000, ενώ στα Πρωτοδικεία έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει εκπροσώπηση. «Μήπως η μαζική προετοιμασία για αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων και η έκρηξη των ευέλικτων μορφών εργασίας το επόμενο διάστημα, προετοιμάζει την ελληνική αγορά για νέα "αυτόνομη" εισβολή πολυεθνικών μεγαθηρίων;» διερωτάται η ΕΣΕΕ και χαρακτηρίζει μύθευμα ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων περνάει μέσα από το μισθολογικό κόστος. Μόνος στόχος αυτού του μυθεύματος, υποστηρίζει, είναι να αρθούν όλα τα «εμπόδια» που προβλέπει η υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος νέων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Καταλήγοντας, η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι «πολλοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για το μερίδιο των...δοκιμαζόμενων ΜμΕ ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων "συμπτωματικά" έχουν την έδρα τους στις ανεπτυγμένες χώρες των δανειστών μας».