aigiptos_panigiria_20110211_01

Τέλος εποχής για την Αίγυπτο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε, με διάγγελμα ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι παρέδωσε την εξουσία στον στρατό. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε στο σύντομο διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση. «Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί», κατέληξε. Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι στην εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ-Σέιχ.

Η παραίτηση Μουμπάρακ έρχεται μετά από δεκατρείς ημέρες συνεχών διαδηλώσεων. Βασική σκηνή του δράματος ήταν η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία και τώρα είναι γεμάτη κόσμο, που πανηγυρίζουν για την απόφαση του προέδρου, όπως μπορούμε να δούμε και στα πλάνα μας. Από τις ταραχές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άτομα, μετά τους σημερινούς τρεις νεκρούς σε διαδήλωση στη Νέα Κοιλάδα. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, πάντως, παραμένει, ακόμη, άγνωστος.

Το ερώτημα, πλέον, είναι ποια στάση θα κρατήσει ο στρατός.